ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Vasile Vasilache a fost comemorat la 95 de ani de la naștere

11:14 | 08.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, Editura ”Arc” și Editura ”Prut Internațional”, a organizat ieri seară o nouă ediție a Miercurilor literare, cu genericul ”Vasile Vasilache, 95 de ani de la naștere”, informează MOLDPRES. 

Comemorarea prozatorului a inclus vernisarea expoziției de (c)arte ”Vasile Vasilache, continuitate” și lansarea cărților: Vasile Vasilache, ”Caiete” (ediție îngrijită de Victor Vasilache) și Vasile Vasilache, ”Viața este o îndeletnicire de gândire” (coordonator: Vasile Malanețchi).

Pe marginea creației omagiatului au vorbit scriitorii Vladimir Beșleagă, Alexandru Burlacu, Leo Butnaru, Mihai Cimpoi, Emilian Galaicu-Păun, Ion Hadârcă, Eugen Lungu, Vasile Malanețchi, Igor Nagacevschi, Arcadie Suceveanu, Victor Vasilache, fiul regretatului prozator ș.a. Discuția a fost moderată de directorul general al Muzeului Național de Literatură ”Mihai Kogălniceanu”, criticul literar Maria Șleahtițchi.

Evenimentul a avut loc în noul sediu al acestui muzeu din str. Alexei Mateevici, 79, Casa cu tei a Fundației Regale.

Potrivit președintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, romanul ”Povestea cu cocoșul roșu” al lui Vasile Vasilache este primul din constelația romanelor remarcabile ale momentului ’60 semnate de Aureliu Busuioc, Serafim Saka, Vladimir Beșleagă, care, alături de nuvelele lui Vlad Ioviță, datorită demersului înnoitor și forței lor resurecționale, au schimbat fața prozei basarabene postbelice. ”Acest roman, la care aș adăuga nuvela ”Navetista și pădurea” și alte câteva nuvele din volumul ”Elegie pentru Ana-Maria”, constituie structura de rezistență a unei opere încheiate, ce poate face cinste oricărei literaturi”, a remarcat Arcadie Suceveanu. În context, criticul literar Alexandru Burlacu a afirmat că ”Povestea cu cucoșul roșu” este primul roman postmodernist din literatura noastră, iar scriitorul Vladimir Beșleagă a amintit că Vasile Vasilache a scris și partea a doua a acestui roman, care trebuie găsită și editată.

Expoziția va fi deschisă până la 6 august.

Vasile Vasilache s-a născut pe 4 iulie 1926 în sartul Unţeşti, judeţul Bălţi, în prezent raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău (1958) și Cursurile Superioare de Scenaristică din Moscova (1964). A fost profesor la Școala medie din Cetireni, apoi redactor la „Cultura Moldovei” (1958), redactor la revista „Nistru”, membru al Colegiului și redactor la Studioul „Moldova-Film” (1965-1971), redactor-șef la revista „Columna” (1993-1995). A debutat editorial cu proza pentru copii „Trişca” şi cu volumul de publicistică „Răsărise un soare în vie” (1961). Este autor al unor nuvele și romane („Povestea cu cocoșul roșu”, „Elegie pentru Ana-Maria”, „Surâsul lui Vişnu”, „Două mere ţigance”, „Tăcerea casei aceleia”), al unor cărți pentru copii („Mama mare, profesoară de istorie”), precum și al unor eseuri. În 1994 a fost distins cu Premiul Naţional şi în 1996 – cu „Ordinul Republicii”. Vasile Vasilache a decedat la 7 iulie 2008, la Chişinău. A fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.

img21004869

img21004869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!