ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

A fost creat un scuar în memoria silvicultorului Alexei Palancean

13:41 | 20.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Pe teritoriul Rezervației Naturale „Codrii” a fost inaugurat scuarul „Alexei Palancean", în memoria doctorului habilitat în științe biologice, specialist în domeniul dendrologiei și silviculturii, transmite MOLDPRES.

„Ne dorim ca acest scuar să aibă o contribuție deosebită în educarea ecologică a populației, prin schimbarea mentalității colective în raport cu mediul ambiant, întrucât protecția mediului a devenit o prioritate fundamentală pe agenda Guvernului și reprezintă un indiciu al culturii unui stat”, a afirmat Valentina Ţapeş, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit oficialului, Alexei Palancean este cercetătorul științific care s-a remarcat prin merite deosebite atât în țară, cât și peste hotare, fiind membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu” din Bucureşti. “Este mentorul care a investit cunoștințe în zeci de generații, având un aport semnificativ în promovarea principiilor de conservare a biodiversității”, a spus Ţapeş.

Născut la 29 martie 1950 în satul Tudora, raionul Ştefan Vodă, Alexei Palancean a absolvit școala medie nr. 1 din orașul Căușeni, în 1966. În același an este înmatriculat la Institutul Silvotehnic din orașul Lvov, Ucraina, pe care l-a absolvit în 1970. Urmează studiile de doctorat la Institutul de Botanică al Academiei de Științe a URSS din orașul Leningrad (1975-1978). A decedat la 19 martie 2020.

Alexei Palancean a publicat circa o sută de lucrări ştiinţifice, monografii şi broşuri. A participat activ la elaborarea unor documente de politici în domeniu precum: Programul de conservare a solului, Strategia dezvoltării durabile a sectorului forestier național, Codul Silvic, norme și îndrumări tehnice în domeniul silviculturii. I-au fost conferite mai multe distincţii de stat şi premii de profil.

foto: MADRM

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!