ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Specialiștii cer construcția în Republica Moldova a unei fabrici de reciclare a e-deșeurilor

14:25 | 21.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Asociația patronală din domeniul colectării și prelucrării deșeurilor susține construcția în Republica Moldova a unei fabrici de reciclare a e-deșeurilor. Asta după ce, potrivit unor studii, în țara noastră sunt generate anual zece mii de tone de e-deșeuri, iar o parte din acestea ajung la gunoi, cauzând eliminarea în aer, apă și sol, a unor substanțe chimice periculoase, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Vitalie Rusu, președintele Asociației nominalizate, acesta „este un lucru extrem de important, care nu mai poate fi amânat”. „Construcția unui asemenea obiect în Moldova ne-ar ajuta enorm. Oamenii mai ușor o să înțeleagă necesitatea reciclării acestor tipuri de deșeuri atunci când vor putea „pe viu” să vadă cum funcționează acest sistem și vor înțelege beneficiile lui”, afirmă Vitalie Rusu.

Pericolul e-deșeurilor reiese din compoziția lor chimică, deoarece acestea pot conține metale grele (Hg, Cd, Pb), gaze toxice (freon) sau materiale non-biodegradabile (plastic, sticlă, metale) cu efecte semnificative asupra mediului și sănătății, dacă nu sunt gestionate corect.

„Spre exemplu, tubul catodic al unui televizor poate polua aproximativ 50 metri pătraţi timp de 30 de ani, având în compoziție materiale cum ar fi aluminiu, plumb, zinc, nichel, mangan, bariu sau cobalt. Frigiderele conțin cloro-fluoro-carburi, acestea fiind responsabile pentru deteriorarea stratului de ozon şi pentru reducerea capacității Pământului de a se proteja de razele nocive ale soarelui. Telefoanele conțin metale grele și metale rare. Fiind atât de periculoase, aceste deșeuri nu trebuie să ajungă la „gropile de gunoi”, ci să fie colectate separat şi reciclate corespunzător”, susține Denis Macovschi, specialist principal în cadrul Agenției de Mediu.

Pe de altă parte, 70% din componentele deșeurilor electronice pot fi recuperate prin colectare și reciclare.

Potrivit Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, aprobat în 2018 prin Hotărâre de Guvern, echipamentele electrice și electronice sunt supuse principiului de responsabilitate extinsă a producătorilor, ceea ce înseamnă că cei care introduc sau plasează pe piață echipamente electrice și electronice au obligația de a le colecta și a le gestiona până în momentul reciclării sau valorificării acestora.

În Republica Moldova nu există întreprinderi autorizate pentru reciclarea deșeurilor electronice, toate fiind exportate la întreprinderi din afara țării. Specialiștii spun că apariția unei asemenea întreprinderi depinde de intenția mediului privat.

foto: profile.md

img21005264

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!