ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veaceslav Eni : “Modernizarea blocurilor energetice nu are impact asupra tarifului la energia termică”

13:01 | 28.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Termoelectrica nu va majora tariful la energia termică, transmite MOLDPRES.

Directorul general al întreprinderii, Veaceslav Eni afirmă că speculațiile referitoare la faptul că modernizarea blocurilor energetice ale Termoelectrica ar duce la o eventuală creștere a tarifului la energia termică livrată consumatorilor sunt nefondate.

Șeful de la Termoelectrica a participat marți la ședința Consiliului Municipal Chișinău, unde a venit cu mai multe clarificări referitor la contractul de modernizare a blocului energetic nr. 1 și la proiectul de modernizare a blocului energetic nr. 2 de la CET Sursa I.

Potrivit acestuia, necesitatea modernizării blocurilor energetice la Sursa I a fost dictată de expirarea termenului de exploatare inofensivă a acestora, iar procedurile de licitație privind modernizarea blocului energetic nr. 1 au fost efectuate cu respectarea tuturor prevederilor legale. „Termoelectrica, având conturile blocate, în lipsă de surse financiare necesare pentru a efectua o asemenea investiție, a identificat o soluție ce a fost propusă Guvernului. Am implementat un proiect de tip ESCO, care prevedea investiția, conform caietului de sarcini, din contul investitorului cu achitarea costului de către noi pe durata termenului de recuperare a investiției”, a specificat Eni.

În ceea ce ține de speculațiile precum că, aceste investiții vor conduce la o eventuală majorare a tarifului la energia termică livrată consumatorilor, directorul general al Termoelectric a dezmințit informațiile. „Pe 7 iulie, ne-am adresat la ANRE unde, conform metodologiei, am prezentat proiectul calculului tarifului la energia electrică produsă și la energia termică. Impact asupra tarifului nu va fi deloc deoarece recuperarea investițiilor le vom face din optimizări, având în vedere că suntem reglementați de către ANRE”, a subliniat sursa citată.          

Oficialul a precizat că, începând din anul 2015, toate investițiile efectuate de Termoelectrica au dus la economii, la eficientizare energetică și nu au admis majorarea tarifului, totodată, în această perioadă s-a  reușit achitarea aproximativ a unui miliard de lei din datoria istorică la consumul de gaze naturale.

Tariful actual al unei gigacalorii este de 1 122 de lei.

foto: newsmaker.md

img21005453

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!