ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Franţa ar putea avea pensie din acest stat

13:33 | 18.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Franceze, la atingerea vârstei de pensionare ar putea să beneficieze de dreptul la pensii și prestații sociale. Inițiativa de a încheia un acord în domeniu dintre ambele state aparține părții moldave și este condiționată de un număr semnificativ de cetățeni care activează pe teritoriul Franței, transmite MOLDPRES.  

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană, în cadrul ședinței de astăzi, a avizat pozitiv procesul de inițiere a negocierilor pe marginea proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Republica Franceză în domeniul securității sociale.

Dispozițiile proiectului de Acord se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost supuse legislației unui sau ambelor state contractante (angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare etc.).

De asemenea, documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensiilor și indemnizațiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș. Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Conform proiectului, Acordul se încheie pe un termen nedeterminat.  

Republica Moldova a semnat până în prezent 14 acorduri în domeniul securității sociale cu state cum ar fi România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

Foto: Parlament 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!