ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recolta de struguri 2021: O producție mai mare cu aproximativ 25% față de anul trecut

10:06 | 25.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Producția globală de struguri din R. Moldova va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât anul trecut sau cu peste 30% mai mică față de media ultimilor cinci ani. Asta în pofida condițiilor meteo nefavorabile - înghețuri târzii și ploi abundente și frecvente din anul curent, transmite MOLDPRES cu referire la Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Conform ONVV, pronosticul recoltei pentru anul 2021 va varia între 6,0-9,0 tone/ha. Totodată, datele statistice arată că, în acest an, stocurile de produse vitivinicole s-au diminuat și constituie aproximativ 284 min litri, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului curent.

Mai mult, în 2021, în plantațiile viticole a fost înregistrat un risc înalt pentru răspândirea bolilor de sezon, iar din cauza temperaturilor mici și a precipitațiile abundente, recoltarea strugurilor întârzie cu aproximativ 15 zile comparativ cu anul trecut.

Cât privește exporturile totale ale produselor vitivinicole, în primele 7 luni ale acestui an, volumul s-a diminuat cu 10.8%, în contextul în care cele mai mari scăderi au fost înregistrate de vinurile în vrac, în timp ce exporturile de vinurile îmbuteliate, după volum, au crescut cu 10%. Acestea sunt principalele concluzii prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, desfășurată online.

Conform Cristinei Frolov, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării sau 7% din totalul de exporturi și rămâne a fi angajatorul nr. 1 din mediul rural. „În pofida provocărilor, pentru a menține trendul pozitiv, am muncit pentru schimbarea direcțiilor de dezvoltare, grupate pe 4 axe strategice care vor permite o mai mare claritate și transparență asupra activității desfășurate. Astfel, toate inițiativele desfășurate vor avea la bază cele 4 axe strategice, care urmăresc ca țara noastră să fie recunoscută ca fiind o destinație producătoare de vinuri de calitate, ce oferă posibilitate producătorilor să comercializeze produsele vinicole la prețuri mai bune, care are companii vinicole puternice ce pot rezista crizelor globale, care își desfășoară activitatea într-un climat investițional și legal coerent”, a spus Frolov.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, prezent la eveniment, a menționat și problemele cu care se confruntă sectorul vitivinicol. El a relevat că Guvernul împreună cu mediul academic, asociațiile de profil și partenerii de dezvoltare vor identifica soluții raționale, care vor fi reflectate complex în documentele de politici strategice, în special, în textul noului document aferent dezvoltării sectorului vitivinicol pentru anii 2022-2030.

„Sectorul vitivinicol a fost şi va rămâne o ramură prioritară, strategică a economiei naționale. Totuși, din cauza secetei severe din anul precedent, cumulată nefavorabil cu situația pandemică, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu circa 28 la sută și o reducere a exportului de vinuri în expresie naturală - cu 10%. Cu toate acestea, calitatea vinului din roada anului trecut este una excepțională, cu un potențial ridicat de maturare, care va pune bazele unor vinuri autohtone de excepție”, a rezumat Gherciu.

Foto: Agrobiznes.md 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!