ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a demarat anul de studii 2021-2022

07:23 | 01.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Procesul educațional în instituțiile preuniversitare din Republica Moldova a început astăzi, tradițional în ziua de 1 septembrie, însă fără careuri solemne, prilejuite de "Primul Sunet". Decizia este valabilă atât pentru clasa întâi, cât şi pentru absolvenți, conform hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), transmite MOLDPRES.

Potrivit autorităților, şi în acest an, ziua de 1 septembrie se desfășoară fără careuri dedicate „Primului Sunet”, din motive de securitate impuse de criza pandemică. “Avem copii care nu sunt vaccinați, avem pedagogi şi părinți, mulți dintre care la fel nu sunt imunizați, de aceea nu putem risca să cream aglomerații nesigure. Scopul nostru prioritar a fost ca elevii să meargă la școală şi pentru a asigura siguranța lor ne-am asumat mai multe obligații şi responsabilități”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco.

Elevii din învățământul profesional-tehnic, studenții colegiilor şi universităților, de asemenea, vor reveni la ore, pe 1 septembrie, cu prezență fizică. În condițiile respectării prevederilor instrucțiunii aprobate prin Hotărârea nr. 60 din 23 august 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, se va evita aglomerația în blocurile de studii, activitățile didactice vor fi organizate eșalonat, pentru a diminua circulația studenților/elevilor și a personalului în spațiile de studii, iar în pauzele dintre ore se va asigura aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor.

Conform CNESP, în toate instituțiile de învățământ din țară rămâne obligatorie purtarea măștilor de protecție (cu acoperirea nasului și a gurii) în toate spațiile închise atât pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar, cât și pentru studenți și vizitatori, indiferent de statutul de vaccinare al acestora. Măștile uzate se vor colecta în coșuri de gunoi special prevăzute în acest scop, acestea fiind dotate cu capac, pedală pentru deschidere și sac în interior. Vor fi asigurate condiții optime și pentru spălarea mâinilor, la fel și necesarul de substanțe dezinfectante.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a solicitat managerilor instituțiilor de învățământ să asigure desfășurarea noului an de studii în condiții de maximă siguranță pentru elevi și profesori. 

Oficialul a cerut ca fiecare instituție să respecte Instrucțiunea privind măsurile de organizare a activității instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior (publice și private) pentru anul de învățământ 2021-2022, în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ministrul a îndemnat managerii școlilor să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare și desfășurarea a noului an de studii și să informeze corect angajații din subordine despre importanța imunizării împotriva Covid-19.

„Avem responsabilitatea de a asigura un mediu sănătos tinerei generații, de aceea, vă rog să oferiți informații corecte despre imunizare. Îndemnați cadrele didactice să se vaccineze, pentru a nu fi obligați să trăim la nesfârșit consecințele pandemiei”, a rezumat Anatolie Topală.

În Republica Moldova activează  peste 1200 de școli, în care învață peste trei sute de mii de elevi. Majoritatea instituțiilor sunt de treaptă gimnazială.

Foto: zdg.md 

img21006358

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!