ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Chișinău a avut loc o conferință dedicată celor 30 de ani de constituirea Armatei Naționale

15:34 | 01.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Agenția pentru Știință și Memorie Militară în colaborare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun” a organizat conferința jubiliară ”Armata Națională a Republicii Moldova – 30 de ani de la constituire”, transmite MOLDPRES.

În cadrul conferinței s-a discutat despre premisele constituirii Armatei Naționale, evoluția politicilor de apărare și securitate militară, participarea militarilor la operațiunile de menținere a păcii, relațiile bilaterale în domeniul militar cu statele lumii și organizații internaționale, inclusiv NATO, precum și alte probleme care vizează activitatea instituției militare.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a menționat că pe parcursul celor 30 de ani de activitate, relațiile politico-militare, stabilite între Ministerul Apărării și structurile de forță ale altor state, au contribuit fundamental la asigurarea securității naționale, regionale și internaționale. ”Armata Națională a inițiat și încheiat peste 30 de acorduri bilaterale cu guverne și structuri internaționale, care vizează diverse aspecte ale cooperării în domeniul de securitate și apărare”, a accentuat Nosatîi.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Ministerului Apărării au vorbit despre evoluția și perspectivele politicii de apărare și securitate militară, organizarea sistemului de conducere în domeniul securității și apărării naționale, precum și rolul Armatei Naționale în societate. Barbora Paclíková, șeful interimar al Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, a vorbit despre relațiile țării noastre cu NATO și cooperarea în cadrul diferitor programe, iar Simon Springett, coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova, s-a referit la problematica operațiunilor de menținere a păcii ca factor de stabilitate și securitate internațională, participarea Republicii Moldova la asemenea operațiuni și perspectivele colaborării pe dimensiunea respectivă.

La lucrările conferinței au participat ambasadorii României și Lituaniei în țara noastră, Daniel Ioniță și Kęstutis Kudzamanas, reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Ucraina, Polonia, experți în domeniul din țară și de peste hotare.

Conferința ”Armata Națională a Republicii Moldova – 30 de ani de la constituire” a fost organizată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară cu prilejul aniversării a 30-a de la crearea Armatei Naționale, eveniment marcat la 3 septembrie curent.

img21006378

img21006378

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!