ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actriţa Lidia Noroc-Pânzaru s-a stins din viață

11:11 | 07.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Artista Emerită Lidia Noroc-Pânzaru, fostă actriță a Teatrului Național „Vasile Alecsandri" din Bălţi, deţinătoare a medaliei „Meritul Civic”, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 78 de ani, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut de către secretarul literar al Teatrului ”Vasile Alecsandri”, Ludmila Cerguță. Potrivit sursei citate, artista a decedat astăzi dimineață.

Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că alături de regretatul ei soţ, Anatol Pânzaru, de Mihai Volontir, Călin Măneaţă şi alți artiști din capitala nordului, Lidia Noroc-Pânzaru a demonstrat că şi în provincie se poate face teatru, care poate fi mai bun decât cel din capitală. „Am avut un respect deosebit faţă de această actriţă, ale cărui roluri le-am admirat din fragedă tinereţe. Este actriţa care a făcut întotdeauna teatru de calitate”, a menţionat Alexandru Grecu.

Lidia Noroc-Pânzaru s-a născut la 4 decembrie 1942 în satul Ustia, judeţul Bălţi. A absolvit școala medie generală „Ion Creangă” din Bălţi şi Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Alecu Russo” (astăzi – Universitatea de Stat „Alecu Russo”) din Bălţi.

În teatru a debutat în 1959, venită direct de pe băncile școlii, în rolul lui Ionică din spectacolul „Jertfa”, după piesa cu același nume a lui Gheorghe Timofte. Au urmat alte roluri care i-au adus marele succes în fața publicului: Valentina din drama lui Alexandru Vampilov „Astă-vară la Ciulimsk”, Luluța din „Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri, Alice din „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, fiica judecătorului din „Sabia lui Damocles” de Nazîm Hikmet ș.a. În total, a jucat în teatru peste 70 de roluri.

În anii 1959-1990 a fost actriţă la Teatrul Muzical-Dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălţi, în perioada  1990-2003 - şef al Direcţiei Cultură Bălţi, iar în ultimii ani - colaborator ştiinţific la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi. Ea a fost cea care a dus la bun sfârşit instalarea monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Bălţi. 

img21006525

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!