ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova va fi aliniat la standardele europene

11:44 | 08.09.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Una din prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) este îmbunătățirea și alinierea sectorul vitivinicol la standardele Uniunii Europene, notează MOLDPRES.

Secretarul de Stat Vasile Șarban a avut o întrevedere cu Jasna Cacic, expert al Uniunii Europene pentru consolidarea competitivității sectorului vitivinicol și Cristina Frolov, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. În cadrul ședinței, părțile au discutat despre activitățile din domeniul vitivinicol și posibilitățile de armonizare a bazei legislativ-normative din sector.

Misiunea expertului este finanțată sub formă de grant de către UE în cadrul proiectului „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, ce va fi finalizat în luna decembrie.

MAIA a anunțat anterior că în anul curent producția de struguri din R. Moldova va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât anul trecut sau cu peste 30% mai mică față de media ultimilor cinci ani. Aceasta în pofida condițiilor meteo nefavorabile - înghețurile târzii și ploile abundente și frecvente din anul curent.

Conform Oficiul Național al Viei și Vinului, pronosticul recoltei pentru anul 2021 variază între 6,0-9,0 tone/ha. Totodată, datele statistice arată că, în acest an, stocurile de produse vitivinicole s-au diminuat și constituie aproximativ 284 min litri, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului.

Foto: MAIA

img21006563

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!