ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FAO va sprijini micii fermieri din Republica Moldova să-și sporească productivitatea

16:05 | 09.09.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite în Moldova (FAO) lansează un nou proiect care va sprijini micii fermieri afectați de consecințele pandemiei  COVID-19 și ale secetei din 2020, comunică MOLDPRES.

Astăzi Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare și Raimund Jehle, Reprezentantul FAO la Chișinău au semnat un proiect pentru susținerea micilor fermieri. Astfel, fermierii vor putea accesa mai ușor piața locală, prin creșterea productivității lor, dar și prin dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a oportunităților de piață, precum și a unei abordări orientate spre satisfacerea cerințelor de calitate ale procesatorilor și furnizorilor.

Banii necesari implementării proiectului, 265 000 de dolari americani, sunt asigurați de FAO prin programul său de cooperare tehnică. Proiectul va fi realizat în comun cu Guvernul Republicii Moldova în perioada 2021-2023.

Proiectul, de asemenea, va contribui la consolidarea capacității autorităților naționale de a analiza și formula politici care să răspundă nevoilor micilor fermieri, în special ale celor din sectorul zootehnic, astfel, sporindu-le oportunitățile și nivelul de venit.

În cadrul proiectului va fi creată o platformă, la nivel de țară, cuprinzând mai multe părți interesate, care va funcționa ca un canal de comunicare între guvern, experți și fermierii crescători de mici rumegătoare. De asemenea, va fi elaborat un Plan Național de Acțiuni (PNA) pentru fermele de familie, ce va cuprinde acțiuni coerente și cuprinzătoare pentru consolidarea acestora.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, aproape 97% din efectivul de ovine și 86% din cel de bovine sunt în proprietatea micilor fermieri.

Foto: FAO

img21006611

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!