ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

S-au împlinit 100 de ani de la nașterea istoricului și cercetătorului literar Efim Levit

08:54 | 10.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la nașterea istoricului și cercetătorului literar Efim Levit, doctor în științe filologice, Maestru al Literaturii, deținător al ordinului ”Gloria Muncii” și laureat al mai multor premii literare, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1921, la Chișinău. Până la mijlocul anilor ’70, sec. XX, a semnat cu pseudonimul Froim Levit. A studiat la Gimnaziul religios „Moghen Dovid”, apoi la Liceul cu predare în limba română „Alexandru Donici”. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău (1951).

A fost profesor la Școala Pedagogică „Boris Glavan”, lector superior (1953-1954) și șef al Catedrei de limba și literatura română la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo”din Bălți (1956). Din anul 1956 este colaborator științific la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei. A susținut teza de doctor despre creația lui Gheorghe Asachi.

Este autorul monografiei „Gheorghe Asachi” (1966) și al culegerilor „Studii de istorie literară” (1971), „File vechi necunoscute...” (1981). A participat la elaborarea lucrărilor colective „Istoria literaturii moldovenești” (vol. 1, 1958), „Schiţă asupra istoriei literaturii sovietice moldovenești” (în limba rusă, 1963), „Istoria RSS Moldovenești” (vol. 1, 1965), „Din trecutul cultural și literar al poporului moldovenesc” (în limba rusă, 1969), „Schiţe asupra relaţiilor literare moldo-ruso-ucrainene” (în limba rusă, 1978) ș. a.

Potrivit ”Calendarului Național”, cercetările sale se caracterizează printr-o înaltă ţinută știinţifică, ineditul fenomenelor și operelor analizate. Sub îngrijirea lui a apărut volumul „Poezia moldovenească modernă la începuturile ei (1770-1840)” (1977), ediţiile unor opere ale scriitorilor clasici C. Conachi. G. Asachi, A. Russo (în colaborare), V. Crăsescu, A. Mateevici (în colaborare). Este unul dintre autorii manualelor de literatură română pentru cl. VIII-X. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1975), Maestru al Literaturii (1998). Decorat post-mortem cu ordinul „Gloria Muncii” și cu premiul Academiei de Științe a Moldovei, pentru monografia „Gheorghe Asachi. Romanul vieții sale”.

Efim Levit s-a stins din viață în 2001, la Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!