ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional ”Nopțile pianistice” revine la Chișinău

08:18 | 24.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. După o pauză de un an, legată de situația pandemică, Festivalul Internațional ”Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”, ediția a XIX-a, va reuni din nou, în perioada 28 septembrie – 29 octombrie, virtuozi internaționali și locali, pentru interpretarea operelor cunoscute, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franței în Republica Moldova și a partenerilor asociației.

Potrivit organizatorilor, în anul curent, în cadrul Festivalului vor fi interpretate numeroase lucrări ale compozitorului Ludwig Van Beethoven, a cărui aniversare de 250 de ani a fost sărbătorită în 2020. ”Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră” se vor deschide marți, 28 septembrie, la ora 19.00. la Palatul Republicii din Chișinău. John Gade, pianist virtuoz francez, va evolua alături de Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Misha Katz, renumit dirijor francez, invitat deseori la Festival, devenit popular în rândul publicului moldovenesc. Muzica franceză și rusă va fi onorată cu un program de lucrări de Charles Gounod, Georges Bizet, Serghei Rahmaninov și Mihail Glinka.

Misha Katz s-a născut în Rusia, la Rostov pe Don, într-o familie de muzicieni, tatăl său - Leonid Katz fiind un remarcabil dirijor. A început cu studiul violoncelului, mai apoi a studiat dirijatul. În 1979 a susţinut doctoratul la Conservatorul „P. I. Ceaikovski” din Moscova. După stabilirea sa în Franţa, a fondat formaţia „Trio Şostakovici” cu care a realizat, în 1994, înregistrări la Sony Classical. Misha Katz susţine cursuri de măiestrie la nivel internaţional, este invitat să participe la festivaluri importante şi a concertat în săli renumite din toată lumea. În 2013 a fost şi cofondator al proiectului „Culture sans frontieres” patronat de UNESCO.

În total, șapte concerte vor fi organizate la Chișinău, la Tiraspol și, din acest an, la Cahul. Pe 5, 13 și 29 octombrie, la ora 19.00, concertele vor avea loc la Sala cu Orgă din Chișinău, iar pe 22 - la Palatul Republicii. Pe 9 octombrie, la ora 17.00, un concert va fi prezentat la Palatul Culturii din Cahul și pe 16 octombrie, altul – la Palatul de Cultură din Tiraspol.

Programul, deosebit în ediția din acest an, mărturisește voința organizatorilor de a sprijini lumea culturală după luni de criză sanitară. Artiști din toată Europa, muzicieni ai Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, precum și ai Orchestrei Simfonice din Tiraspol, vor interpreta și dirija numeroase capodopere ale muzicii clasice, printre care cele cinci concerte pentru pian și orchestră de Ludwig Van Beethoven.

img21007030

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!