ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Concursul de compoziție și muzicologie și-a desemnat câștigătorii

13:56 | 02.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a XXVI-a ediție a Concursului de compoziție și muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), care s-a desfășurat în perioada 1 august - 29 septembrie, s-a încheiat ieri cu ceremonia de decernare a premiilor, la Centrul ArtCor, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Pavel Gamurari, a menționat că acest concurs are loc în fiecare an la două compartimente: Compoziție și Muzicologie. La ediția concursului din anul curent au fost prezentate 11 creații muzicale și 11 lucrări muzicologice aparținând compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. La ambele compartimente, juriul, în frunte cu compozitorul Marian Stârcea, a audiat lucrările prezentate în formă de înregistrări și text în format electronic. 

La rândul său, compozitorul Ghenadie Ciobanu, președintele de onoare al UCMM, a subliniat că acest concurs are un impact important asupra creației muzicale, deoarece lucrările premiate sunt înregistrate la radio și televiziune și sunt interpretate peste hotare.

La compartimentul muzicologie, categoria creații simfonice, premiul ”Vasile Zagorschi” a fost decernat compozitorului Marcel-Ionel Spinei pentru Simfonia concertantă nr.4 op. 40 pentru violă și orchestră, Premiul ”Valeriu Poleacov”- compozitorului Vlad Burlea pentru lucrarea ”Ție, doamne rogu-mă” și  premiul ”Pavel Rivilis”  - compozitorului Vladimir Ciolac pentru lucrarea ”Diptych-II”.

Totodată, la categoria Creații camerale, cu premiul  ”Ștefan Neaga” a fost distins compozitorul Ghenadie Ciobanu pentru lucrarea ”Umbrele dimineții”, iar cu premiul  ”Gheorghe Neaga” - compozitorul Natalia Rojcovscaia – Tumaha pentru lucrarea ”Frühlingsgrüße”.  Premiul ”Alexei Stârcea”  nu a fost decernat. La categoria creații orale premiul ”Zlata Tcaci” a fost obținut de compozitorul Adrian Beldiman pentru lucrarea ”Tatăl nostru” și premiul ”Mihail Berezovschi” - de compozitorul Eugen Mamot pentru lucrarea ”Paparudă”. Compozitorul Oleg Negruța a luat premiul special pentru contribuția adusă la dezvoltarea genului de Concert pentru lucrarea Concert pentru violă și orchestra de cameră.

La compartimentul muzicologie, premiul ”Vladimir Axionov” a fost acordat - Margaritei Belîh, lui Victor Ghilaș, Elenei Mironenco și Elenei Sambriș, iar premiul ”Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” - Violinei Galaicu și Irinei Ciobanu-Suhomlin. Cu premiul special s-au ales Natalia Chiciuc, Victoria Melnic Ion Gagim, Victoria Tcacenco, Diana Bunea, Svetlana Badrajan și Nicolae Slabari. Astfel, la compartimentul compoziție au fost oferite opt premii, la compartimentul muzicologie - 10 premii, inclusiv și cinci premii speciale, oferite în urma deciziei juriului.

Concursul de compoziție și muzicologie a fost inițiat în 1995 de către compozitorul Ghenadie Ciobanu. Ediția din anul curent a fost organizată în parteneriat cu Direcția cultură a Municipiului Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!