ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Economia națională înregistrează o tendință clară de recuperare, conform unui raport

11:21 | 12.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei a prezentat raportul evoluției social-economice pentru perioada ianuarie-august 2021. Potrivit acestuia, economia națională înregistrează o tendință clară de recuperare, or, în semestrul I, Produsul intern brut (PIB) a însumat 104,2 miliarde de lei și a înregistrat o creștere reală de 11,7% față de aceeași perioadă a anului 2020, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministerului de resort, şi sectorul industrial este în creștere. Asta după ce în ianuarie-iulie 2021, volumul producției industriale s-a majorat cu 13,6%.

În acelaşi timp, sectorul transportului de mărfuri și pasageri a revenit pe un trend ascendent, după evoluțiile negative generate de criza pandemică. În ianuarie-iulie 2021, transportul de mărfuri a crescut cu 9%, iar transportul de pasageri - cu circa 14,1%.

„Pe fundalul descreșterilor din perioada de criză din 2020, activitatea investițională, în prima jumătate a anului 2021, s-a majorat semnificativ. În ianuarie-iunie 2021, volumul investițiilor în active imobilizate a crescut cu 21,8%, însumând circa 10,1 mlrd de lei. Sporirea investițiilor proprii ale agenților economici, investițiilor publice, precum și a celor din surse străine, orientate în mașini și utilaje, mijloace de transport și sectorul construcțiilor au constituit factorii de bază care au influențat creșterea investițiilor”, indică Ministerul Economiei.

Conform sursei citate, veniturile bugetare se mențin pe un trend pozitiv, în luna august fiind înregistrată o creștere cu 20,1%. Cumulativ, în ianuarie-august la Bugetul public național au fost încasate venituri în valoare de circa 47 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 20,4% față de perioada similară a anului 2020. Rezultatul pozitiv se datorează în mare parte relansării consumului intern, care a favorizat majorarea încasărilor din impozite și taxe pe mărfuri și servicii.

De asemenea, comerțul internațional de mărfuri se intensifică. "Conjunctura externă favorabilă, datorată temperării consecințelor negative ale pandemiei în principalele țări partenere, a condus la revigorarea cererii externe și, prin urmare, exporturile au înregistrat o majorare cu 15,5% în ianuarie-iulie 2021, însumând 1572,4 milioane de dolari", conchide un comunicat al Ministerului Economiei.

Foto: tips4travian.com

img21007596

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!