ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie elvețiană va investi în Zona Economică Liberă Bălţi

12:52 | 18.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Compania elvețiană Schoeni a semnat astăzi un Acord de investiții în valoare de 1,5 milioane de euro cu Zona Economică Liberă “Bălți”, subzona Ștefan Vodă.  Semnarea acordului este rezultatul unui studiu realizat de experții Schoeni privind oportunitățile în sectorul agricol din Moldova, în perioada 2020-2021, transmite MOLDPRES.

După ce a evaluat pozitiv perspectivele investiționale de lucru în țara noastră, în iulie 2021 compania elvețiană Schoeni a înregistrat în Moldova compania “HIS EAST” SRL și a devenit rezident al ZELB (subzona Ștefan Vodă). O investiție de 1,5 milioane de euro va fi folosită pentru construirea unei fabrici de 2.000 m.p. în subzona Ștefan Vodă pentru procesarea fructelor și legumelor.

Scopul principal al proiectului este de a permite micilor producători agricoli din sud-estul țării să transforme producția agricolă primară în produse cu valoare adăugată. Fabrica va fi dotată cu utilaje moderne pentru prelucrarea fructelor și legumelor și va avea o capacitate de producție de două mii de tone pe an. Pe termen lung, se planifică extinderea capacității de producție și a spațiului de cinci ori - până la zece mii de metri pătrați, cu o creștere corespunzătoare a investițiilor și a locurilor de muncă.

În prezent, în subzona Ștefan Vodă se află în curs de desfășurare construcția rețelelor inginerești și se lucrează la pregătirea infrastructurii necesare pentru funcționarea fabricii. Se preconizează ca aceasta să fie deschisă la începutul sezonului agricol următor, în mai-iunie 2022. Fabrica va începe să proceseze legume (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), fructe de pădure (zmeură, căpșuni) și fructe (mere, pere). Atât semifabricatele congelate, cât și produsele finite, inclusiv cele sub marca Schoeni Food, vor fi produse și exportate în Elveția și în alte țări din UE.

Schoeni este un holding cu peste o mie de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Schoeni Food și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producția de varză la scară industrială. Compania este un pionier în producția ecologică și își extinde continuu gama de produse. Zona Ecnomică Liberă "Bălți" (ZELB) a fost înființată în martie 2010. Pe parcursul a 11 ani de activitate, în zonă au fost înregistrați 78 de rezidenți, ale căror investiții totale depășesc 222 milioane de dolari. În această perioadă au fost create 11600 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de 8600 de lei. Volumul producției industriale este în prezent de 6,9 miliarde de lei pe an, iar vânzările totale se ridică la 7,1 miliarde de lei pe an. ZELB are 19 subzone, dintre care trei în Bălți și restul în întreaga țară.

Foto: ZEL Bălți

img21007761

img21007761

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!