ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat a fost modificată

08:51 | 20.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Decretul privind promulgarea și legea pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat au fost publicate în Monitorul Oficial de astăzi, comunică MOLDPRES.

Documentul prevede că veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor  sociale de stat vor fi majorate cu 1089549,1 mii de lei și vor constitui 27490068,2 mii de lei.

Majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat a fost generată de mai mulți factori, precum: indexarea, cu 3,86%, a pensiilor și a altor prestații sociale, începând cu data de 1 octombrie curent, majorarea pensiei minime până la 2000 de lei etc. Cheltuielile necesare pentru majorarea pensiei minime până la 2000 de lei constituie 512712,0 mii de lei. Pentru aproximativ 308 406 beneficiari pensia se va majora în medie cu 380 lei. Iar pensia de dizabilitate, pentru cca 35 390 de beneficiari, se va majora cu 334 lei.

De asemenea, se majorează alocația socială pentru persoanele care au un stagiu de contribuție mai mic de 15 ani și astfel nu întrunesc condițiile pentru obținerea dreptului la pensia de asigurări sociale de stat.

Noile reglementări prevăd și majorarea prestațiilor pentru susținerea familiilor defavorizate, până la 1061 lei. De asemenea, a crescut numărul de beneficiari care primesc alocații, în valoare de maxim 500 lei, oferite pentru merite deosebite față de stat.

Sursă: monitorul.gov.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!