ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la începutul anului, companiile vinicole au cucerit o mie de medalii

11:46 | 25.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Vinificatorii din Republica Moldova au înregistrat un nou record. În primele nouă luni ale anului, companiile vinicole au câştigat peste o mie de medalii la concursuri internaţionale, transmite MOLDPRES.

La ediția recentă a concursului International Wine Contest Bucharest ”Vinarium”, producătorii din Moldova au luat 113 medalii, dintre care 88 de aur. Anterior, la Selections Mondial des Vin du Canada, vinificatorii autohtoni a cucerit 47 de medalii de aur, inclusiv 7 - Grand Gold. Au înregistrat primele performanțe și vinăriile în tranziție, susținute de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova, acumulând 10 medalii.

„Este cel mai mare număr de distincţii acumulate până în prezent, iar performanţa confirmă calitatea produselor pe plan internațional”, au menționat experţi ai USAID.

USAID a sprijinit industria vinului în Moldova din 2005, ajutând vinificatorii să-și valorifice creativitatea și potențialul. „De-a lungul anilor, vinificatorii moldoveni au reușit să deschidă noi piețe și să se bucure de sute de premii la mai multe expoziții și concursuri internaționale. Această poveste de succes - trecerea de la un sistem vechi la un viitor promițător, îmbrățișând în același timp noi tehnologii, talentul, pasiunea și dedicația vinificatorilor și a echipelor lor este o lecție deschisă pentru toți moldovenii”, indică USAID.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și-a propus pentru perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor țării. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul APM, împreună cu antreprenorii agricoli, Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare și alți parteneri, contribuie la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, creșterea calității și productivității produselor cultivate, sporirea vânzărilor pe piața locală și cea internațională și încurajarea parteneriatelor în sectorul agricol.

Foto: USAID

img21007993

img21007993

img21007993

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!