ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Camera de Comerţ şi Industrie a lansat un nou serviciu digital

16:25 | 26.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Structurale în Moldova, a lansat astăzi serviciul digital „E-Aviz de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației (forța majoră)”. Serviciul  este cunoscut și sub denumirea de Certificat de forță majoră, care este reglementat la nivel internațional de Camera de Comerț Internațională, transmite MOLDPRES.

Serviciul este accesibil pe pagina electronică a instituţiei camerale din ţara noastră, iar ulterior va face parte din noua platformă de servicii digitale a CCI – www.client.chamber.md.

„În ultimii doi ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale și cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova lansăm un nou serviciu. Modulul nou permite antreprenorilor să depună cereri pentru eliberarea Avizului la distanță și recepționarea acestuia în format electronic, semnat cu semnătura electronică a CCI”, a menționat Natalia Calenic, vicepreședinte al CCI.

Potrivit sursei citate, serviciul online oferă mai multe avantaje, însă, în primul rând, optimizează costurile. Astfel, luând în considerare că avizul se eliberează la Chișinău, antreprenorii din diferite regiuni vor putea transmite cererea în orice moment fără a fi necesară deplasarea la oficiul Camerei. De asemenea, pentru a stimula antreprenorii să depună cereri online, CCI își propune introducerea, din anul viitor, a unor tarife preferențiale pentru cei care vor utiliza platforma www.client.chamber.md.

Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir, a afirmat că prin lansarea acestui serviciu Moldova se plasează printre primele țări din regiune care va emite Avizul de Atestare a Impedimentului Justificator online. „Cu susținerea USAID, afacerile din Moldova vor putea să obțină și să prezinte aceste certificate în mod electronic. Soluția digitală va fi foarte comodă pentru afacerile din Moldova și va economisi bani”, a estimat Douglas Muir.

În perioada 2020 – 2021, în adresa Camerei au parvenit peste 150 de solicitări de Avize de atestare a impedimentului justificator, dintre care un procent substanțial a fost depus de către agenții economici afectați de impactul pandemiei și de calamitățile naturale din sectorul agrar. Până la finele anului curent CCI, în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, va lansa și modulul E-Certificat de origine.

Foto: CCI

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!