ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul medicamentelor oferite gratuit de stat va crește cu 39%, a anunțat MS

09:01 | 27.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Numărul medicamentelor oferite gratuit de stat va crește cu 39%, de la 266 poziții până la 406 dintr-un total de 655 denumiri comerciale prezente pe piață. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a specificat că începând cu 1 noiembrie va fi utilizată o metodologie nouă de compensare a medicamentelor din fondurile de asigurări medicale, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, tot din 1 noiembrie va fi utilizat și un singur plafon de compensare - suma fixă de compensare în locul a două mai complicate, fapt ce va simplifica inclusiv activitatea farmaciștilor.

“Modificarea sporește accesul populației la medicamentele utilizate în tratamentul mai multor maladii, reducând în medie cu 40% per listă plățile achitate de cetățeni, iar numărul medicamentelor oferite totalmente gratuit crește cu 39%. Creșterea va constitui de la 266 poziții până la 406 dintr-un total de 655 denumiri comerciale prezente pe piață. Totodată multe medicamente au trecut din lista celor compensate prin co-plată în a celor total gratuite”, a spus Nemerenco.

Cele mai mari reduceri de co-plată vor fi la medicamentele utilizate în tratamentul următoarelor maladii: cardiovasculare, depresia, demența, osteoporoza, astm bronșic. În același timp, activitatea farmaciștilor va fi mai eficientă în urma implementării unui mecanism simplificat de calcul al sumelor compensate.

Șeful de la Sănătate a precizat că pentru prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată și Lista Medicamentelor Esențiale (LME), care se află la bază listei de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală; listei de medicamente achiziționate în cadrul Programelor Naționale; listei de medicamente achiziționate de către instituțiile medico-sanitare publice și formularului farmacoterapeutic național. Lista actualizată conține 635 Denumiri Comune Internaționale (DCI) de medicamente, din 29 grupe terapeutice. În ea au fost incluse mai multe medicamente biologice, între care analogi de insuline, mai multe molecule inovative, ca de exemplu: hipoglicemiante orale noi, mai multe medicamente pentru astm bronșic și boala pulmonară, tulburări depresive, boli gastrice, cardiovasculare. A fost revăzută schema de tratament la paliație, au fost incluse preparate de ultima generație pentru tratamentul cancerului, terapiile dedicate cancerului și maladiilor autoimune, medicamente antivirale noi, inclusiv HIV, TB. La fel, a fost implementată clasificarea antibioticelor conform clasificării OMS în Acces, Precauție și Rezervă (AWaRe). De asemenea, în premieră, au fost incluse trei poziții de preparate stomatologice.

img21008055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!