ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpretul și acordeonistul Constantin Rotaru își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

08:17 | 31.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Interpretul de muzică populară și acordeonistul Constantin Rotaru, aranjorul multor piese muzicale instrumentale, orchestrale și cântece în stil popular, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 31 octombrie 1951, în satul Furceni, raionul Orhei. După absolvirea Școlii muzicale din Orhei, și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, clasa acordeon (1968-1972) și la Institutul de Arte ”Gavriil Musicescu” (clasa acordeon) din Chișinău (1974-1979).

Și-a început activitatea profesionistă în Orchestra de muzică populară „Mărțişor”, condusă de maestrul Serghei Ciuhrii. Aici, pentru prima dată, își probează și vocea pe scena profesionistă, dar fără să abandoneze acordeonul. Așa a evoluat în cadrul Orchestrei „Mărțișor”, dar și la „Busuioc moldovenesc”, cu Mihai Amihalachioae și, în prezent, în Orchestra de muzică populară „Mugurel” condusă  de Ion Dascăl, Artist al Poporului.

Constantin Rotaru a compus mai multe piese pentru orchestră. „La poarta nunului”, „O horă la masa mare”, „O sârbă cu foc”, „Sârba orheienilor” sunt doar câteva dintre acestea, care fac parte din repertoriul mai multor formații, inclusiv din cel al „Lăutarilor” lui Nicolae Botgros. De rând cu șlagărele pe care le interpretează el însuși - „Azi se veselește nea Costică”, „Ridicați paharul sus”, „Mândro, dorul dumitale”, „Mamă, de ce-ai adormit?”, „Zi-i, măi frate-lăutare!”, - piesele orchestrale ale lui Constantin Rotaru se bucură de o popularitate deosebită. Totodată, el a făcut mai multe aranjamente muzicale pentru Mihai Ciobanu, Ana Barbu, Nicolae Glib, Arsenie Botnaru, Nicolae Robu ş.a.

În ultimul timp, interpretul și aranjorul a înregistrat cântecele ”Merg pe drum, merg pe cărare”, ”Vreau să-mi cânte azi cobzarul”, precum și piese orchestrale și instrumentale. În 1993, lui Constantin Rotaru i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”. 

img21008189

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!