ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a fost creat primul incubator de afaceri agroalimentare

08:53 | 01.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Primul incubator de afaceri agroalimentare - Katalyst Kitchens, destinat micilor întreprinderi de procesare, precum şi startup-urilor, a fost deschis în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Incubatorul a fost înfiinţat de EcoVisio şi Eco-Village cu suportul mai multor organizaţii, printre care şi programul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Farmer-to-Farmer” (F2F), implementat de CNFA (Cultivating New Frontiers in Agriculture) Moldova.

Noul incubator reprezintă materializarea unui concept relativ nou în lume şi care s-a dezvoltat în ultimii zece ani, în special, în America de Nord şi Europa. În ţara noastră, Katalyst Kitchens a fost creat în cadrul unei gospodării agricole ecologice din satul Râşcova, raionul Criuleni, situat la 40 km de capitală, unde sunt cultivate legume şi salate ecologice.

Incubatorul reprezintă un spaţiu multifuncţional inovator, înfiinţat în urma reproiectării şi reconstrucţiei unei foste instalații de uscare a tutunului și a unei ferme de porci. Acesta dispune de o bucătărie comună certificată, o unitate de producere a alimentelor, precum şi o sală de conferinţe, care găzduieşte evenimente ce promovează antreprenoriatul local şi oferă educaţie în sectorul agroalimentar.

Katalyst Kitchens oferă spațiu de producere, servicii de contabilitate, proiectare, resurse umane, împachetare, creare şi testare a unor noi produse. Totodată, incubatorul oferă consultanță în optimizarea procesului de producere, planificarea financiară, procedurile de export, siguranța alimentară. Noul incubator conlucrează deja cu peste 100 de mici producători de alimente, iar echipa Katalyst Kitchens dispune de zeci de ani de experiență în valorificarea potențialului și în catalizarea inițiativelor.

F2F oferă consultanță agricolă gratuită pentru a promova îmbunătățiri durabile în securitatea alimentară și procesarea agricolă, producerea şi comercializarea producției agricole. CNFA este o organizație finanțată de USAID care sprijină dezvoltarea economică a agro-industriilor în țările în tranziție. Scopul proiectului F2F este de a genera o creștere economică rapidă în sectorul agricol.

Foto: facebook.com

img21008201

img21008201

img21008201

img21008201

img21008201

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!