ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Sala cu Orgă vor avea loc mai multe concerte în luna noiembrie

07:44 | 08.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Mai multe concerte va prezenta în luna noiembrie Sala cu Orgă din Chișinău, informează MOLDPRES.

Astfel, pe 11 noiembrie, la ora 18:00, la Sala cu Orgă va avea loc un concert de cameră cu participarea Orchestrei Naționale de Cameră, cu Vladimir Andrieș la pupitrul dirijoral, avându-l ca solist pe concetățeanul nostru, violoncelistul Ion Storojenco, stabilit actualmente la Viena, Austria. Programul concertului include creații de P. I. Ceaikovski, J. Haydn și B. Britten.

Ion Storojenco, născut la Chișinău, în 1988, a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca și Universitatea de Muzică din Viena. De asemenea, a urmat cursurile Conservatorului Superior de Muzică de la Paris. Un rol deosebit în cariera sa îl reprezintă îndelungata sa colaborare (din 2012 până în prezent) cu Filarmonica din Viena și Orchestra Operei din capitala Austriei, cu care evoluează în cele mai faimoase săli de concert din lume. Din toamna lui 2018 este doctorand la Academia de Muzică din Cluj sub îndrumarea profesorului Adrian Pop și este actualmente angajat al orchestrei Tonkuenstler din Viena, având sediul în celebra sală Musikverein. Ion cântă la un instrument propriu din 1894 al lutierului francez Charles Collin-Mezin și la un instrument din 1860 de Charles Gallard, instrument oferit din colecția unui cunoscut colecționar vienez.

În perioada 13-14 noiembrie, la Sala cu Orgă se va desfășura Concursul tinerilor pianişti „I. Paderewski”, ediția XIV, proiect elaborat de Catedra pian a Liceului de Muzică „C. Porumbescu”, în parteneriat  cu Sala cu Orgă, sub patronajul Ambasadei Poloniei și ZEN-CLUB. 

Potrivit organizatorilor, scopul concursului, la care participă elevii instituțiilor de muzică (școli, licee, colegii) din R. Moldova, cu vârsta cuprinsă între 6-20 ani, este promovarea creațiilor compozitorilor polonezi. Concertul de gală, cu participarea laureaților Concursului, va avea loc pe 14 noiembrie, 16:00. La concertul de gală vor fi anunțați și câștigătorii Concursului de arte vizuale ”J. A. Matejko”, ediția IX, organizat de Ambasada Poloniei, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și ZEN-CLUB. Expoziția va fi vernisată în perioada 10-27 noiembrie, la Sala cu Orgă.

Duminică, 21 noiembrie, la 16:00, Sala cu Orgă își va deschide ușile pentru micii melomani. Muzicologul Irina Martâniuc va prezenta un concert educativ pentru copii și părinți, cu genericul ”Secretele maestrului Stradivari”. La  eveniment vor participa Orchestra de Cameră și elevi ai Liceului de Muzică ”S. Rahmaninov”, precum și elevi de la Liceul-Colegiu de Coregrafie.

img21008423

img21008423

img21008423

img21008423

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!