ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MS a depistat peste 200 de decese provocate de COVID-19 neraportate

14:26 | 12.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Conducerea Ministerului Sănătății a anunțat astăzi într-o conferință de presă că în urma verificărilor au fost depistate peste 200 de decese înregistrate pe parcursul anilor 2020-2021 și neraportate, comunică MOLDPRES.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că deficiențele de raportare au apărut deoarece informațiile erau furnizate cu întârziere, pentru că unele cazuri aveau nevoie de mai multe investigații.

"Unele note recepționate la ANSP de la instituțiile medicale nu conțineau datele necesare și erau returnate pentru revizuire. O altă problemă erau decesele la domiciliu, care presupuneau multe proceduri birocratice. Unele decese ajungeau să fie introduse la câteva zile, săptămâni, avem și cazuri de decese raportate la o distanța de un an”, a spus Nemerenco.

Șefa de la Sănătate  a precizat că erorile din statistici țin de factorul uman, însă nu vor fi aplicate nimănui sancțiuni. ”Cifrele ministerului nu au arătat niciodată decesele înregistrate în ultimele 24 de ore, doar cele care au fost raportate. Nici cele 51 înregistrate cu două zile în urmă, nu au fost înregistrate atunci. Iar din 70, doar 15 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Suntem siguri ca în zilele următoare vor mai veni unele raportări pentru aceste zile”, a adăugat Nemerenco.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în R. Moldova, în urma complicațiilor provocate de noul coronavirus au decedat 8 323 persoane.

img21008613

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!