ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În zece luni ale anului, Inspectoratul Muncii a efectuat peste două mii de controale

11:09 | 19.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Cel mai frecvent, angajatorii comit încălcări ale normelor legale ce țin de stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia, precum și de organizarea activității de protecție și prevenire la nivel de unitate, conform unui raport al Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), în baza controalelor efectuate în lunile ianuarie-octombrie ale anului 2021, transmite MOLDPRES.

În perioada de referinţă, inspectorii instituţiei au efectuat 2050 de controale. În rezultatul acțiunilor de inspecție, au fost stabilite și consemnate 14369 de încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative, din care 8743 în domeniul raporturilor de muncă și 5626 în domeniul securității și sănătății în muncă. Inspectorii reiterează că verificările arată că angajatorii comit cel mai frecvent încălcări ale normelor legale ce țin de stabilirea salariului.

Astfel, în scopul monitorizării modului şi termenilor de achitare a salariilor, în perioada analizată au fost efectuate 302 controale (148 planificate și 154 inopinate) la unități care au admis restanţe la plata salariilor și altor plăți în sumă de 39,6 mln lei față de 3846 de angajați. 

Ca urmare, inspectorii au întocmit procese-verbale de control în care au fost stabiliți termeni de lichidare a restanţelor salariale. În temeiul prevederilor din Codul contravențional, pentru încălcarea intenționată a termenelor de plată a salariilor, indemnizaţiilor şi altor plăţi cu caracter permanent stabilite prin lege au fost întocmite 37 de procese-verbale cu privire la contravenţie, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată, iar salariaților le-au fost achitate plăți restante în sumă de circa 6,3 milioane de lei.

Intensificarea controlului în scopul depistării evaziunilor fiscale şi contracarării fenomenului „muncii la negru”, în ianuarie-octombrie, la 16 angajatori persoane juridice și 28 de angajatori persoane fizice au fost depistate 71 de persoane care activau fără forme legale de angajare, dintre care zece erau minori.

Pentru prestarea muncii, fără întocmirea unui contract individual de muncă și utilizarea muncii nedeclarate, au fost încheiate 43 de procese-verbale cu privire la contravenţie, care de asemenea au fost înaintate spre examinare instanței de judecată. Totodată, au fost repuse în drepturi opt persoane, fiind legalizate raporturile de muncă.

Foto: stiri.md

img21008847

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!