ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Radmila Popovici și-a prezentat trei cărți de versuri în Olanda

08:49 | 22.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. La Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, cu sediul la Haga, a avut loc zilele acestea o întâlnire literară cu genericul „Față în față cu poezia”, a cărei protagonistă a fost scriitoarea Radmila Popovici. Poeta a prezentat publicului volumele sale de versuri „PoEsențe” (2021), „Vene și artere” (Chișinău, 2020), și „Apa care își bea mâinile” (Iași, 2019), informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de reprezentanța diplomatică a țării noastre, Ambasador – Tatiana Pârvu.

Solicitată de MOLDPRES, Radmila Popovici a menționat că a fost o întâlnire de suflet, la care au participat reprezentanți ai diasporei moldovenești în Olanda, precum și mai mulți tineri care își fac studiile în această țară.

”Decât să descrii stări, mai bine e să le trăiești. Iar eu le-am trăit la superlativ. Nu știu ce au simțit cei prezenți la întâlnirea de la Ambasada țării noastre în Țările de Jos, dar ochii lor exprimau multe și aceasta îmi umplea inima. Poezia ne-a adunat împreună și a fost magic. Îi sunt foarte recunoscătoare Doamnei Ambasadoare Tatiana Pârvu, dar și întregii echipe, pentru deschidere și pentru găzduirea unui astfel de eveniment în timpuri deloc simple. Nu m-am așteptat că se vor aduna atâția oameni frumoși și că vor sacrifica din timpul lor prețios pentru a fi alături de cărțile mele și de bucuria mea de a dărui publicului ce simt și exprim prin cuvânt. Am fost copleșită de atenția și sensibilitatea acestor oameni minunați și mă consider binecuvântată prin șansa de a întâlni persoane atât de senine la chip și la minte. M-am simțit înfășurată de tinerețe, căldură și prietenie și apreciez enorm aceasta”, a mai spus scriitoarea.

Radmila Popovici s-a născut la 31 august 1972 în satul Florițoaia Veche, raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău (1996). În 2008 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.

Poeziile sale sunt traduse în limbile: franceză, italiană, germană, spaniolă și engleză. A participat la Târguri de carte, inclusiv la cel de la Paris cu câteva volume de versuri apărute la București – toate traduse în franceză: „Iseult arrive” („Intimatum”), „Unique” („Unicat”), „La laide” („Urâta”). Poetul Christian W. Schenk a tradus în germană o selecție de versuri de Radmila Popovici – „Geronnene wege” („Cărări închegate”), Rhein, 2019. La începutul anului 2020 îi apare la Iași cartea „L’eau qui boit ses mains” („Apa care își bea mâinile”), tradusă în franceză de către Victoria Sicorschi. În decembrie 2020 publică la Chișinău un nou volum de poezie „Vene și artere”, ilustrat de artistul plastic Teodor Buzu. De curând, a lansat un nou volum de micropoeme „PoEsențe”, în colaborare cu pictorul Lică Sainciuc.

În 2017 a realizat volumul de interviuri „Reconstituiri cu Ileana Popovici” – un dialog cu mătușa ei, care este o personalitate notorie în televiziunea, muzica și cinematografia românească. Radmila Popovici a scris versuri pentru sute de melodii care au devenit populare în R. Moldova și în România, precum și versuri pentru spectacole de muzică și teatru.

img21008910

img21008910

img21008910

img21008910

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!