ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 2022, în Republica Moldova vor fi aplicate noile etichete energetice ale UE

08:50 | 25.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Din anul 2022, în sistemul de clasificare a etichetelor energetice se va utiliza o metodă mai simplă, de la A la G, în locul clasificării de la A+++ la D, conform unei decizii de Guvern, aprobată în ședința de ieri. Acest nou sistem, după standarde europene, se aplică următoarelor grupe de produse: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat, televizoare, becuri și lămpi, transmite MOLDPRES.

Informația de pe etichetele energetice clasifică aparatura de uz casnic pe o scară de la A la G, în funcție de cantitatea de energie consumată. Acest lucru îi ajută pe consumatori să economisească bani alegând produse care consumă mai puțină energie. Spre exemplu, aparatele din clasa A (culoarea verde) au cel mai mic consum de energie, fiind eficiente din punct de vedere energetic, iar aparatele din clasa G (culoarea roșie) au cel mai mare consum energie.

Importatorii și distribuitorii de aparatele de uz casnic menționate vor fi în drept să plaseze pe piață produse dotate cu etichete energetice de format nou, evitând astfel sancționarea de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței pentru necorespunderea acestora cu cerințele regulamentelor naționale.

Agenția pentru Eficiență Energetică, autoritate administrativă din subordinea Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, urmează să organizeze campanii de informare privind noile cerințe de etichetare energetică atât pentru consumatori, cât și pentru distribuitorii și furnizorii de produse cu impact energetic, care vor fi încurajați să aplice etichetele energetice de format nou.

Foto: MIDR

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!