ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile vor susţine şi dezvolta sectorul antigrindină din ţară

12:53 | 06.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Necesitatea suplinirii stocului de rachete și cooperării cu statele vecine în vederea revizuirii restricțiilor de lansare a rachetelor de-a lungul frontierei dintre țara noastră cu România și Ucraina a fost unul din subiectele examinate de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, la punctul de lansare a rachetelor antigrindină din localitatea Cornești, raionul Ungheni, transmite MOLDPRES.

În discuțiile cu directorul Serviciului Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice al Republicii Moldova (SSIAPH), Ion Garaba, a fost remarcată eficacitatea lansării rachetelor, precum şi necesitatea mai multor măsuri de susţinere a sectorului.

„Efectele căderilor de grindină pot fi combătute prin mai multe metode, însă pentru condițiile țării noastre cea mai operativă este lansarea de rachete antigrindină, asigurând reducerea pierderilor de 5-10 ori. Astfel, eficacitatea sistemului antigrindină este de circa 80% și costul mediu de protejare a unui hectar de teren constituie aproximativ trei euro. În vederea respectării normelor tehnologice, precum și pentru a asigura eficiența optimă a SSIAPH, este necesară suplinirea stocului de rachete”, a menționat Ion Garaba.

La rândul său, ministrul Viorel Gherciu a declarat că scopul principal este protejarea sectorului agrar de efectele provocate de grindină și că autoritățile sunt preocupate de identificarea soluțiilor optime pentru restabilirea infrastructurii protecției antigrindină, majorarea suprafețelor agricole protejate și îmbunătățirea bazei tehnico-materiale.

În prezent, sub protecţia Serviciului antigrindină Corneşti se află 291 mii de hectare de teren.

Foto: MAIA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!