ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala premiilor UNITEM și-a desemnat câștigătorii

12:36 | 21.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Cea de-a XX-a Gală a Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) și-a desemnat ieri seară câștigătorii în incinta Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat președintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, primarul Chișinăului, Ion Ceban, oameni de cultură și artă. Potrivit, președintelui UNITEM, Alexandru Grecu, evenimentul are drept obiectiv principal  promovarea și stimularea activității de creație a colectivelor de creație. El a menționat că în anul curent au fost montate peste 40 de spectacole.

În cadrul manifestării, juriul final, în frunte cu actrița și regizoarea Svetlana Radu, a acordat mai multe premii. Astfel, cu premiul cel mai bun spectacol dramatic a fost distins spectacolul „Tata" de Dumitru Matcovschi, regie Slava Sambriș, montat la Teatrul Republican ’’Luceafărul’’ și spectacolul „Мещане” (”Micii burghezi”) de Maxim Gorki, regie Slava Sambriș, Teatrul Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov". Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală i-a revenit, de asemenea, lui Slava Sambriș, pentru regie la spectacolul  „Tata" de Dumitru Matcovschi, Teatrul Republican ’’Luceafărul’’.

Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obținut de Elena Oleinic, pentru rolul Ana Andreevna din spectacolul „Revizorul" de Nikolai Gogol, regie artistică și scenografie Alexandru Grecu, Teatrul Național "Satiricus I.L. Caragiale", iar premiul pentru cel mai bun rol masculin – de Victor Triboi, pentru rolul Lisandru, spectacolul „Tata" de Dumitru Matcovschi, regie Slava Sambriș, Teatrul Republican ’’Luceafărul’’ și de Petru Hadârcă, pentru rolul Froggy din spectacolul „Hamlet în sos picant" după Aldo Nicolaj, regie Alexandru Cozub, Teatrul Național "M. Eminescu". Cu premiul special al juriului a fost distins spectacolul ”Casa” după Maxim Gorki, regie Dumitru Acriș (Moscova, Rusia), Teatrul Național "Satiricus I.L. Caragiale" și spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă, regie Dana Strungaru, Teatrul "A. Mateevici"

Cel mai bun spectacol în teatrul de păpuși a fost desemnat spectacolul „Puișorul de aur” de Vladimir Orlov, regie Svetlana Radu, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cel mai bun spectacol pentru copii - spectacolul „Mary Poppins" de Pamela Lyndon Travers, regie și scenografie Iulia Evstifeeva, Teatrul Dramatic pentru Tineret " S Ulițî Roz Iurie Harmelin", iar cel mai bun spectacol de forme mici - spectacolul „Fantomele iubirii” de Vasili Sigariov, regie Radu Ghilaș, Teatrul Republican Muzical-Dramatic "B.P. Hasdeu” din Cahul.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost luat de Ruslana Goncearova pentru rolul Krivțova Elena Nicolaevna, spectacolul „Мещане” de Maxim Gorki, regie Slava Sambriș, Teatrul Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov" și de Iraida Bobescu, pentru rolul Eleonora, spectacolul „Tata" de Dumitru Matcovschi, regie Slava Sambriș, Teatrul Republican ’’Luceafărul”. Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Petru Peicev, pentru rolul Percihin, spectacolul „Мещане” de Maxim Gorki, regie Slava Sambriș, Teatrul Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov" și lui Ion Jitari, pentru rolul Aristid, spectacolul „Tata" de Dumitru Matcovschi, regie  Slava Sambriș, Teatrul Republican’’Luceafărul’’.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat lui Vitalie Rusu, Artist al Poporului, actor, Teatrul Naţional „M. Eminescu” și Ludmilei Colohina, Maestru în Artă, actriţă, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, iar premiul de excelență – lui  Alexandru Cozub, Artist al Poporului, regizor, director artistic, Teatrul Naţional „M. Eminescu”, Maiei Morgenstern, actriță de teatru și film, director al Teatrului Evreiesc de Stat din București și lui Alexandru Șișchin, Artist al Poporului, actor, Teatrul Dramatic pentru Tineret  „S uliţî Roz Iurie Harmelin”. Premiul ”Omnia” a fost decernat Paulinei Zavtoni,  Artistă a Poporului, actriță, Teatrul  Republican „Luceafărul”, conferențiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

În total, au fost acordate 47 de premii.

img21009812

img21009812

img21009812

img21009812

img21009812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!