ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au operat modificări în legii privind ocrotirea monumentelor

18:33 | 23.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Construcțiile din preajma monumentelor istorice vor fi interzise. Un proiect de lege care prevede modificarea legii privind ocrotirea monumentelor a fost aprobat astăzi de Parlament în prima lectură, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, în proiect au fost introduse prevederi referitor la terenul monumentelor, zona lor de protecție și principiile de intervenție asupra lor. În acest sens, va fi interzisă orice acțiune atât asupra monumentului, cât și în zona lui de protecție, care diferă în funcție de amplasarea lui. În localitățile urbane, suprafața zonei de protecție constituie 100 de metri, în cele rurale – 200 de metri, iar în extravilanul localităților – 500 de metri.

De asemenea, prejudiciile cauzate monumentelor vor fi acoperite de către proprietarul sau de gestionarul monumentului, dar și de persoanele fizice și juridice care au inițiat, finanțat și executat lucrările. În caz contrar, Ministerul Culturii va formula acțiune în justiție privind repararea prejudiciului, cu inițierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a monumentului.

Foto: Parlament

img21009894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!