ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Ian Raiburg își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

08:44 | 07.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/. Cunoscutul compozitor și interpret Ian Raiburg, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 70 de ani, notează MOLPDRES.

S-a născut în 1952 în satul Măcărești, raionul Ungheni. A absolvit Școala de muzică din Chișinău, clasa acordeon și Institutul de Construcții din Kiev. A lucrat în calitate de inginer la un birou de proiectare, apoi a devenit chitarist al Ansamblului de la hotelul ”Chișinău”. A fost chitarist în Ansamblul vocal-instrumental ”Fortina” de pe lângă Casa Tineretului din Chișinău, condus de Oleg Milnștein, ulterior în Orchestra de estradă a Filarmonicii Naționale. A activat în Ansamblul de estradă ”Ceremoș”, alături de surorile Sofiei Rotaru – Aurica și Lidia. Tot atunci începe să scrie muzică. Anume în această perioadă lansează o serie întreagă de cântece în interpretarea lui Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu ș.a. A colaborat cu poeții Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi ș.a.

Pe parcursul anilor 1984-1989 activează alături de Ion Suruceanu în formația „Real”. În perioada 1989-1990 face parte din Ansamblul „Noroc”, condus de Mihai Dolgan. Pentru prima oară în componența acestei formații interpretează propriile cântece în scenă. La sfârșitul anului 1990, compozitorul Petre Teodorovici îl anunță, că interpretul rus Filip Kirkorov adună o formație, astfel Ian Raiburg pleacă la Moscova. Peste un timp, face parte din ansamblul cântăreţei Aziza.

În perioada 1991-2006, Ian Raiburg s-a aflat în Statele Unite ale Americii. Acolo a continuat să compună muzică și s-o interpreteze cu același har și dăruire de sine. „Când lumea pleca peste hotare, eu m-am întors acasă. Din păcate, astăzi au rămas puțini dintre compozitorii de altădată. Și tinerii interpreți parcă sunt alții. Adeseori îi întreb nedumerit: de ce cântați doar în limba engleză? Vreți în Europa? Dar de ce să nu cântați în Europa, în limba română, despre Moldova? Oare ea nu este frumoasă? Ei au o altfel de mentalitate și altfel înțeleg sensul vieții…”, a constatat, cu tristețe, compozitorul.

De-a lungul carierei sale, a înregistrat 22 de CD-uri: „Eşti una pe pământ”, „Muzica e viaţa mea”, „Cântaţi cu mine”, „Șlagăre de azi şi de mâine”, „Ian Raiburg și prietenii săi” ş.a. „Multe dintre acestea nu le mai am. Noroc de soție, care mai ascunde câte un exemplar”, s-a confesat compozitorul. Patru albume le-a înregistrat în limba rusă. Două CD-uri le-a făcut cu Fuego, altul cu interpreta Silvia Chifiriuc din România. În total, a semnat circa 370 de piese. Ian Raiburg a fost distins cu titlurile onorifice ”Maestru în Artă”, ”Om Emerit” și ”Artist al Poporului”.

img22000093

img22000093

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!