ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

20 de persoane au beneficiat în 2021 de proteze cardiace, anunță CNAM

09:32 | 20.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Compania Naţională de Asigurări în Medicină a anunțat astăzi că a alocat în 2021 o sumă dublă pentru consumabile costisitoare făță de anii precedenți, care a depășit cifra de 44 de milioane de lei. Banii au fost alocați din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNAM, consumabilele costisitoare au fost în mare parte dispozitive medicale utilizate în cadrul unor intervenții chirurgicale complexe pentru restabilirea funcțiilor diferitor organe și membre: inimă, rinichi, ureche, ochi, umăr, coloană vertebrală, mână, picior.

Cel mai scump consumabil, acoperit anul trecut în premieră de asigurarea medicală obligatorie, a fost proteza valvulară aortică transcateter, implantată la inimă, care a costat în medie 425 de mii de lei. Astfel, 20 de persoane asigurate au primit o nouă șansă la viață, beneficiind de proteze cardiace în valoare totală de aproape 8 milioane 500 mii de lei.

Un alt consumabil costisitor este implantul cohlear, dispozitiv care permite procesarea sunetului și vorbirii pentru persoanele cu pierdere severă a auzului și care, începând cu anul trecut, este acoperit de asigurarea medicală obligatorie și pentru adulți. Costul unui asemenea aparat depășește 347 de mii de lei, iar în 2021 din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost finanțate 19 astfel de implanturi la copii și adulți.

Totodată, peste 3 milioane 415 mii de lei au fost alocați pentru 34 de defibrilatoare cardiace implantabile, care monitorizează în mod continuu ritmul inimii și generează diferite tipuri de tratamente electrice atunci când se atestă bătăi cardiace neregulate.

Alte consumabile utilizate frecvent în spitale pe parcursul anului trecut și finanțate din fondurile AOAM sunt cele pentru tratarea anumitor probleme oculare, pentru corecția anatomică a coloanei vertebrale și cutiei toracice la copii, dispozitivele folosite în tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic acut, protezele de umăr, aparatele implantate în cazul bolilor cronice renale.

Foto: texasheart.org

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!