ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi instituit un Fond Național pentru Dezvoltare Regională și Locală

13:22 | 21.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi, cu votul a 58 de deputați, proiectul care prevede instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului, fondul urmează să devină principala sursă de finanțare a proiectelor investiționale destinate autorităților publice locale. Astfel, prin intermediul Fondului vor fi finanțate proiectele din domeniile alimentare cu apă și canalizare, eficiență energetică, dezvoltare locală, creșterea atractivității turistice, dezvoltarea infrastructurii economice, dezvoltare urbană.

Noua entitate va activa în baza Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și va prelua proiectele de dezvoltare regională și locală. Suplimentar, acest Fond va cofinanța proiectele finanțate de partenerii externi.

De asemenea, documentul propune constituirea Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale, competențele și regulamentul de activitate al acestuia urmând să fie aprobate de către Guvern. Totodată, proiectul mai prevede dezvoltarea unui sistem informațional, care va asigura evidența proiectelor finanțate din Fond.

Regulamentul privind gestionarea mijloacelor Fondului Național va fi aprobat în luna februarie, urmând ca în martie curent să fie inițiată procedura de selectare a proiectelor.

Sub aspect financiar, mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală se estimează a fi de cca 800 mln lei pentru anul curent, dintre care aproximativ 500 mln vor fi destinate proiectelor de dezvoltare locală.

Foto: Parlament

img22000448

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!