ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei Victimelor Holocaustului

10:48 | 24.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. În perioada 24-30 ianuarie curent, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei Victimelor Holocaustului, transmite MOLDPRES.

Astfel, pe parcursul săptămânii vor fi organizate o serie de evenimente, care din cauza agravării situației epidemiologice, se vor desfășura în format on-line: difuzarea filmelor tematice, mese rotunde, expoziții etc., dedicate onorării memoriei celor care au fost nimiciți în urma unei dintre cele mai mari atrocități ale istoriei secolului XX.

Săptămâna memoriei a debutat astăzi cu inaugurarea, în incinta Casei Naționalităților, a expoziției de fotografii „Rabinii Europei în timpul Holocaustului”. Materialele expuse reflectă istoriile a 12 lideri religioși și spirituali ai comunităților evreiești din Republica Moldova, România, Lituania, Polonia, Ucraina și alte țări, care sunt și astăzi un exemplu de curaj, moralitate, înalte valori spirituale universale. La realizarea expoziției au fost folosite materiale de la Complexul memorial Yad Vashem din Israel, de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington (SUA), de la Muzeul Imperial de Război din Marea Britanie, de la Fundația Sousa Mendes din SUA ș.a. Expoziția este organizată de către Cultul Religios Iudaic Ortodox din Republica Moldova ”AGUDAT ISRAEL în Moldova”, cu susținerea Agenției Relații Interetnice și a Comunității Evreilor din Republica Moldova.

Pe 27 ianuarie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Cimitirul evreiesc din Bender va avea loc inaugurarea Memorialului victimelor Holocaustului,  iar la Chișinău se va desfășura „Mitingul requiem” de comemorare a victimelor Holocaustului, cu depuneri de flori la Monumentul ”Victimelor Fascismului”.

Organizatorii evenimentelor sunt Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Comunitatea evreiască și Comunitatea romă din Republica Moldova.

Foto: ARI

img22000482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!