ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Telejurnalista Silvia Hodorogea își sărbătorește ziua de naștere

08:00 | 22.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Cunoscuta telejurnalistă Silvia Hodorogea, ”Maestru în Artă”, laureată a mai multor premii în domeniul ziaristicii, inclusiv a Premiului „Gheorghe Cincilei” al Ministerului Culturii pentru  promovarea imaginii culturale în mass-media, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 70-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1952 în satul Dereneu, raionul Călărași, într-o familie de învățători. În 1974 a absolvit Facultatea de Litere (secţia de Jurnalism) a Universității de Stat din Moldova şi din acelaşi an a început activitatea în calitate de redactor la radio.

Din 1982 Silvia Hodorogea este reporter, apoi redactor-şef al Departamentului Actualităţi TV al Companiei de Stat Teleradio-Moldova. Realizatoare a emisiunilor „Nota bene”, „Bătrânii” etc. De asemenea, au fost remarcate filmele ei „Meşterul Manole – o nouă legendă”, „Arta populară: Evoluţie şi permanenţă”, „Valori culturale de ieri şi de azi”, care au fost proiectate şi la Expoziţia Internaţională de la Hanovra (Germania) în vara anului 2000.

Silvia Hodorogea a fost distinsă de mai multe ori de Uniunea Jurnaliștilor din Moldova şi Clubul Național de Presă cu premii speciale, pentru contribuții deosebite la mediatizarea culturii naționale, iar în 1996 – cu Premiul Academiei de Științe a Moldovei. În 1997 revista „Femeia Moldovei” a desemnat-o în fruntea topului celor mai bune zece ziariste profesioniste. În 1998 Centrul Independent de Jurnalism al Casei „Lumea deschisă” îi acordă „Mărul de Aur”, decernat celor mai importanţi jurnalişti autohtoni.

În anul 2000 Silvia  Hodorogea a luat premiul „Antena de Aur” al Companiei de Stat Teleradio-Moldova. În 2011 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”, iar în 2022 a fost distinsă cu medalia ”Mihai Eminescu”.

img22001283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!