ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova activează un laborator modern de producere a materialului săditor

09:14 | 22.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. În Republica Moldova activează un nou laborator de producere a materialului săditor de calitate superioară. Acesta a fost creat în conlucrare cu experţi din Italia, care coordonează activitatea laboratorului şi contribuie la formarea specialiştilor în domeniu, în cooperare cu Universitatea de Stat din Moldova, transmite MOLDPRES.

„Inițial, scopul principal al creării laboratorului era de a produce material săditor de alun, însă în prezent acesta dispune şi de capacităţi pentru a obţine portaltoaie de culturi pomicole, arbuști fructiferi, precum și pentru plantele aromatice/medicinale şi cele decorative”, indică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit MAIA, ramura de producere a materialului săditor și facilitarea accesului producătorilor agricoli la material autohton de calitate și de categorii biologice înalte este o prioritate, iar experiența dată va servi ulterior ca reper pentru elaborarea și promovarea politicilor pe acest segment.

De asemenea, autorităţile au stabilit necesitatea elaborării și aprobării, de comun cu angajații laboratorului, a sistemului de producere a materialului săditor pomicol, în conformitate cu prevederile Legii despre semințe, care ulterior va servi drept document de bază la monitorizarea și producerea conformă a materialului săditor autohton.

Laboratorul modern de producere a materialului săditor devirusat, Vitrohub Moldova, a fost creat în ţara noastră de compania Euroalun, membră a Asociaţiei Patronale „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA), în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova.

Materialul săditor produs la Vitrohub Moldova poate fi utilizat şi în agricultura ecologică, inclusiv pentru extinderea livezilor sau pe terenurile certificate.

Foto: MAIA

img22001287

img22001287

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!