ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a oferit explicaţii referitor la situația pe piața produselor petroliere

13:59 | 07.03.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) monitorizează situația pe piața carburanților din Republica Moldova, care deja a doua săptămână înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina, transmite MOLDPRES.

„Contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizării căilor tradiționale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina, fapt care determină reorientarea tuturor importurilor de carburanți către frontiera de vest. Acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanțurilor de aprovizionare, cât și identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenți”, explică ANRE.

Potrivit instituţiei, situația dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacității acestora de a asigura deplina funcționalitate a stațiilor de alimentare administrate. „Este important de menționat, că acest fenomen nu poartă un caracter sistemic și nu afectează rețelele de benzinării care sunt tradițional asigurate cu carburanți din România”, conform ANRE.

Pentru zilele de 8 și 9 martie, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina COR 95 – 25,69 lei/litru; pentru motorină – 23,11 lei/litru.

ANRE reiterează că importurile curente și stocul total al carburanților din țară acoperă necesitățile de consum și nu prezintă factori de risc sistemic pentru consumatori. În cazul lipsei temporare a carburanților la unele stații, generată de factorii expuși mai sus, ANRE recomandă aprovizionarea la alte benzinării disponibile. În context, Agenția roagă consumatorii să manifeste înțelegere pentru situația dramatică din regiune și să utilizeze surse verificate de informare.

„Toate instituțiile responsabile din Republica Moldova urmăresc îndeaproape evoluția situației și depun eforturi constante pentru asigurarea statului cu volumul necesar de carburanți în aceste condiții extraordinare”, rezumă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Foto: anre.md

img22001749

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!