ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Coregraful Iurii Gorșcov a fost petrecut pe ultimul drum

15:54 | 31.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Maestrul scenei moldovenești, Iurii Gorșcov, coregraf, pedagog, Maestru în Artă, Artist Emerit, deținător al Ordinului „Gloria Muncii” și  al „Ordinul Republicii”,  laureat al Premiului Național, primul director al Colegiului Național de Coregrafie, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Artistul s-a stins din viață la 29 martie, la vârsta de 77 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, coregraful Eugen Gârneț a afirmat că maestrul Iurii Gorșcov a fost și rămâne a fi patriarhul coregrafiei naționale moldovenești. ”A fost un talent polivalent, un mentor și un tată spiritual nu doar pentru copiii săi, dar și pentru mulți absolvenți ai Colegiului de Coregrafie și ai Departamentului Coregrafie de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 1991, el a fondat Colegiul Național de Coregrafie, care era a doua lui casă. A deschis Catedra de coregrafie de la AMTAP. Discipolii săi lucrează la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, la Baletul Național ”Joc” și în alte colective din întreaga lume. Mulți dintre ei au devenit laureați ai concursurilor internaționale”, a subliniat Eugen Gârneț.  

La rândul său, maestrul Nicolae Botgros a spus că l-a cunoscut pe Iurii Gorșcov în 1975, când, împreună cu Ansamblul ”Joc”, au efectuat un turneu în Australia. ”Era un om cu un suflet extraordinar, iubea tot ce e legat de artă. Grație lui, avem dansatori de talie internațională”, a remarcat Nicolae Botgros.

În cadrul mitingului de doliu, care a avut loc la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că Iurii Gorscov a deținut cel mai înalt titlu, pe care i-l poate acorda unui artist doar discipolii săi – cel de tată spiritual. ”Coregrafia noastră a fost întotdeauna în avangardă. Ne-am mândrit mereu cu faptul că avem o școală de dansuri populare, o școală de balet de performanță, și aceasta, în mare măsură, datorită maestrului Iurii Gorșcov”, a constatat Sergiu Prodan. În context, șefa Departamentului Artă coregrafică și performanță motrică de la AMTAP, Zoia Guțu a propus să i se confere numele lui Iurii Gorșcov Colegiului Național de Coregrafie, pe care artistul și pedagogul l-a fondat. 

Iurii Gorșcov s-a născut pe 27 iunie 1944 în satul Prosvet, raionul Ketovo, regiunea Kurgan. A absolvit secția de dansuri populare a Colegiului de Muzică ”Ștefan Neaga” (1962). Din 1963 este solist al Ansamblului ”Joc”. În 1982 i s-a conferit titlul de Artist Emerit din RSSM. În anii 1991-2016 a fost director al Colegiului Național de Coregrafie din Chișinău. Iurii Gorșcov a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

img22002445

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!