ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost lansată platforma de dezvoltare „Fintech Hub”

09:27 | 13.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Primul „Fintech Hub” din țara noastă – o platformă care încurajează creativitatea digitală şi inovația tehnologică a fost lansat ieri, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova. Inițiativa va spor cooperarea între instituțiile statului, precum Banca Națională a Moldovei, Agenția Servicii Publice, Ministerul Finanțelor și sectorul privat reprezentat de băncile comerciale și companiile care dezvoltă diverse produse fintech, transmite MOLDPRES.

„Rolul tehnologiei este să ofere șanse, acces și multiple avantaje și doresc acestui nou hub să devină, în cel mai scurt timp, locul preferat, unde fiecare să poată să lucreze productiv, să-și dezvolte afacerea, să reunească în jurul său oameni talentați și motivați și să se extindă la nivelul altor instituții de învățământ care se vor inspira și vor prelua această practică modernă de studiere în vederea consolidării comunității fintech și a creării unui mediu benefic creșterii tehnologiilor financiare în țara noastră”, a estimat vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcan.

În context, Scott Hocklander, șeful Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova, a estimat că lansarea Fintech Hub este un succes al unei colaborări de durată, iar acest hub reprezintă un model pentru alții, un loc unde reprezentanții mediului academic, autorități, studenți, sectorul privat – toți au posibilitatea de a veni și de a încerca să miște anumite lucruri, pe componenta financiară. „USAID susține Republica Moldova în dezvoltarea competențelor digitale pentru piață, pentru că noi cunoaștem cât de important este domeniul IT pentru Republica Moldova și dezvoltarea sectoarelor strategice ale țării. Ne-am angajat să aducem tehnologiile informaționale în celelalte sectoare, inclusiv în sectorul financiar și vom continua să vă susținem pe această cale”, a relevat Scott Hocklander.

Hub-ul are o suprafață de aproximativ 1000 de metri pătrați și este dotat cu echipamente și tehnologiile necesare: mobilier, computere, servere, programe licențiate și altele. Studenții, profesorii, antreprenorii, sau pur și simplu cei interesați de acest domeniu, sunt întâmpinați în câteva zone special amenajate, pentru activitățile și evenimentele ce urmează să aibă loc aici.

„Fintech Hub” își desfășoară activitatea în baza Acordului semnat dintre Academia de Studii Economice din Moldova și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC. Lansarea Fintech Hub constituie angajamentul pentru dezvoltarea sectorului Fintech din cadrul proiectului TEKWILL, implementat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia.

img22002804

img22002804

img22002804

img22002804

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!