ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ultimele zile din aprilie vor fi ploioase şi cu temperaturi variabile

14:52 | 26.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Ultima săptămână din aprilie se anunţă ploioasă şi cu temperaturi instabile, mai scăzute faţă de ultima perioadă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, mâine se aşteaptă ploi în regiunile de centru şi nord. Joi, 28 aprilie, aria precipitaţiilor se va extinde pe întreg teritoriul ţării, acestea fiind însoţite şi de descărcări electrice.

Ploile se vor menţine şi vineri, 29 aprilie, iar vremea se va răci. Astfel, până atunci termometrele vor indica maxime de 23 grade Celsius, însă sfârşitul săptămânii va fi caracterizat de valori termice încadrate între 10-20 de grade, ziua, şi 2-8 grade, noaptea. Mai frig va fi, ca de obicei, în zona de nord.

În calendarul popular, Mai este denumită "Florar" sau "Frunzar", fiind considerată luna ierburilor şi florilor. „Acum se consideră că Raiul coboară pe pământ, pajiștile sunt verzi şi pline de flori multicolore, iar frunzişul pădurilor şi livezilor tresare sub adierea vântului”, indică surse folclorice.

În luna mai are loc creșterea în continuare a temperaturii aerului, valorile medii constituind în teritoriu între +15ºC la nord şi +16ºC la sud. Cea mai rece, pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe mare parte a teritoriului ţării, a fost luna mai din anul 1980, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între +11,4ºC (Briceni) şi +13,4ºC (Bălţata). Cea mai caldă a fost luna mai din anul 2003, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +19,8ºC (Briceni) si +21,1ºC (Dubăsari).

Foto: dreamstime.com

img22003184

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!