ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe companii din ţară au primit statut de întreprindere socială

11:33 | 27.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Şapte companii din Republica Moldova au primit statut de întreprindere socială, una dintre acestea obținând statut de întreprindere socială de inserție. Calificarea a fost atribuită de Comisia Națională pentru Antreprenoriat Social, transmite MOLDPRES.

Criteriul distinctiv al întreprinderilor sociale constă în soluționarea problemelor sociale și oferirea locurilor de muncă persoanelor din categoriile defavorizate ale populației. „Obținând statut de întreprindere socială, acestea pot beneficia de programe de susținere a antreprenoriatului social în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), precum și al diverselor programe regionale, naționale sau internaționale”, explică Ministerul Economiei.

De asemenea, acestea pot beneficia de consiliere gratuită din partea autorităților la dezvoltarea afacerii; atribuirea unor spaţii şi/sau terenuri aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale; sprijin în promovarea produselor realizate şi/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrărilor executate în cadrul comunității, precum şi în identificarea unor pieţe de desfacere pentru acestea; alte facilităţi şi scutiri de taxe şi impozite, acordate de autorităţile administraţiei publice locale în condiţiile legii etc.

Companiile activează în diverse domenii, inclusiv catering, croitorie, producerea și procesarea produselor agroalimentare, robotică, consultanță și instruire, reciclare creativă etc.

Din componența Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social fac parte reprezentanți ai Guvernului, ai organizațiilor necomerciale, precum și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova. Președinția Comisiei este deținută de către Ministerul Economiei.

Întreprinderea socială este cea constituită de asociaţii obşteşti, fundaţii, culte religioase, instituţii private şi/sau persoane fizice care desfăşoară activităţi de antreprenoriat social în vederea soluționării unor probleme sociale de interes comunitar. Întreprinderea socială de inserție este întreprinderea socială care are drept scop crearea locurilor de muncă şi încadrarea, în mod prioritar, a persoanelor din categoriile defavorizate ale populaţiei.

Foto simbol

 

img22003207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!