ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul fructelor parcurge o perioadă fără precedent, susțin producătorii moldoveni

09:45 | 29.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Producători de fructe, membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, s-au întrunit în cadrul Adunării Generale a Asociației. Participanții au menţionat că  sectorul fructelor din Republica Moldova parcurge o perioadă fără precedent, iar pentru a face față provocărilor este necesar suport din partea statului și partenerilor de dezvoltare, transmite MOLDPRES.

„Scumpirile mijloacelor de producție și perturbările logistice legate de războiul din Ucraina ne pun în fața unei noi realități. Aceasta ne impune pe toți să ne mobilizăm rapid și fără amânare pentru modernizarea sectorului de fructe. Este necesară implementarea unei agende clare de reforme, care să înlesnească accesul la mijloace de producție inovative și identificarea noilor piețe de desfacere, noilor coridoare de transport și logistică pentru exporturile de fructe. Aceste subiecte trebuie să devină prioritatea zero pentru producătorii profesioniști de fructe, pentru instituțiile statului și sperăm că și pentru partenerii noștri de dezvoltare”, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele Moldova Fruct.

Eforturile Asociației Moldova Fruct pentru a promova exportul de fructe pe piețe alternative de desfacere, cu susținerea partenerilor de dezvoltare și în ultima vreme și de Guvern, au dat rezultate bune, însă sunt departe de a cuprinde întreg sector și eliminarea riscurilor generate de dependența excesivă de o singură piață de export. „Dependența de o singură piață pun exporturile de fructe sub riscuri necontrolate. Sezonul de fructe 2022-2023 este unul de cotitură, iar producătorii de fructe trebuie să găsească piețe alternative pentru 98% din merele moldovenești destinate exportului, 50% din prune și struguri și 100% din cireșe, cantități care de regulă se exportată preponderent în Rusia”, arată un comunicat al Asociaţiei.

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, președinte al Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, a accentuat rolul asociației Moldova Fruct în aspecte de lobby pentru pomicultori, dar și de promovare a fructelor la nivel internațional. „Vă felicit că faceți parte din această asociație. Statul susține sectorul agricol, a fost majorat fondul de subvenționare, însă așteptăm și de la agricultori plata impozitelor pentru a ne putea dezvolta ca stat în continuare”, a spus Vladimir Bolea.

Asociația Moldova Fruct reprezintă 180 de întreprinderi care activează în domeniul agricol: producători, procesatori, exportatori de fructe, dar și prestatori de servicii. Un obiectiv esențial al organizației este diversificarea piețelor pentru fructele de înaltă calitate din Moldova: mere, prune, cireșe, caise, struguri de masă, precum și produse procesate.

Foto: Moldova Fruct

img22003267

img22003267

img22003267

img22003267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!