ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 2 mai

18:02 | 01.05.2022 Categorie: Societate

2 mai 74 e.n. -  Are loc sinuciderea colectivă a iudeilor din cetatea Masada și intrarea armatelor romane în „cetatea morților”.

2 mai 907 - A murit țarul bulgar Boris I, numit de asemenea și Boris Mihail. A fost rege al Bulgariei între anii 852- 889 și primul ei monarh creștin. A fost botezat Mihail în anul 864, în onoarea împăratului bizantin Mihail al III-lea, nașul său.

2 mai 1497 - Navigatorul genovez Giovanni Caboto pornește în călătoria sa spre continentul american.

2 mai 1519 - A încetat din viață la vârsta de 67 de ani Leonardo da Vinci, celebrul pictor, sculptor, inginer și arhitect renascentist. Artistul s-a născut în mica localitate italiană Vinci, situată în vecinătatea Florenței.

2 mai 1536 - Anne Boleyn, soția regelui Henric al VIII-lea al Angliei, este arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie.

2 mai 1635 - La Paris se deschide Jardin Royal des plantes médicinales, grădina regală de plante medicinale. Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse.

2 mai 1666 - Un ispisoc al lui Duca Vodă al Moldovei pomenește pentru prima oară despre târgoveţii din Chişinău.

2 mai 1729 - S-a născut împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei.

2 mai 1808 - A început în Spania așa numitul Război Peninsular, după o revoltă a madrilenilor împotriva ocupației franceze.

2 mai 1816 - A avut loc căsătoria dintre Léopold de Saxa-Coburg și Prințesa Charlotte Augusta de Wales, moștenitoarea Prințului Regent George al Regatului Unit.

2 mai 1829 - Căpitanul vasului britanic HMS Challenger, Charles Fremantle, declară posesiune engleză colonia Swan River din Australia.

2 mai 1857 - A murit poetul, dramaturgul și prozatorul francez Alfred de Musset, membru al Academiei Franceze.

2 mai 1859 - Austria recunoaște de facto dubla alegere a domnitorului  Alexandru Ioan Cuza în Moldova şi Valahia, printr-o notă scrisă, şi reia legăturile diplomatice cu cele două guverne româneşti (de la Iaşi şi de la Bucureşti).

2 mai 1859 - S-a născut scriitorul britanic Jerome K. Jerome.

2 mai 1864 - Alexandru Ioan Cuza decretează dizolvarea Adunării Elective a României, care se opune legiferării reformei agrare, reformei electorale şi celorlalte reforme preconizate de domnitor şi de guvern (Lovitura de stat de la 2 mai).

2 mai 1864 - A decedat la Paris celebrul compozitor german Giacomo Meyerbeer.

2 mai 1869 - La Paris se deschide un local de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni faimos în întreaga lume sub numele de Folies Bergère.

2 mai 1927 - Scriitorul american Louis Bromfield obține premiul Pulitzer pentru lucrarea sa „Primăvara timpurie”.

2 mai 1934 - A încetat din viață chimistul Serghei Vasilievici Lebedev, inventatorul cauciucului elastic prin polimerizarea butadenei, pe care a obținut–o din alcool etilic.

2 mai 1936 - Are loc premiera „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev care, conform cuvintelor compozitorului, a fost de rău augur, a fost săracă și nu a reușit să atragă atenția.

2 mai 1938 - Scriitorul american Thornton Wilder obține premiul Pulitzer pentru „Orașul nostru”.

2 mai 1945 - Oficialii Uniunii Sovietice au anuntat căderea Berlinului. Bătălia Berlinului a luat sfârșit, după ce generalul german Helmuth Weidling s-a predat generalului sovietic Gheorghi Jukov.

2 mai 1949 - Arthur Miller obține premiul Pulitzer pentru Moartea unui comis voiajor.

2 mai 1953 - A avut loc încoronarea Regelui Hussein al II–lea al Iordaniei.

2 mai 1955 - S-a născut Donatella Versace, designer italian.

2 mai 1955 - Scriitorul american Tennessee Williams a câstigat premiul Pulitzer pentru piesa „Pisica pe acoperisul fierbinte”.

2 mai 1960 - Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA, este executat, după ce executarea hotărârii a fost amânată de opt ori. Cazul a declanșat o dezbatere la nivel mondial asupra pedepsei cu moartea.

2 mai 1969 - Nava britanica „Queen Elizabeth 2” a efectuat primul voiaj, spre New York.

2 mai 1975 - S-a născut celebrul fotbalist englez David Beckham.

2 mai 1980 - Începe vizita papei Ioan Paul al II-lea pe continentul african.

2 mai 1989 - Ungaria a decis deschiderea graniței cu Austria și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom, moment ce a marcat începutul sfârșitului regimului comunist din Ungaria și începutul căderii Cortinei de Fier.

2 mai 1997 - În urma victoriei sale din ziua precedentă, Tony Blair este învestit ca prim-ministru al Marii Britanii.

2 mai 2004 - Membrii partidului de dreapta Likud, condus de premierul israelian Ariel Sharon, au respins, în cadrul unui referendum, planul israelian de separare unilaterală a teritoriilor palestiniene.

2 mai 2004 - Premierul polonez Leszek Miller a demisionat din functie, cabinetul său fiind dizolvat. Presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, l-a numit oficial în această funcție pe Marek Belka și a învestit noul guvern, social-democrat.

2 mai 2006 - Casa Albă a respins ideea împărțirii Irakului în regiuni semiautonome, propusă de senatorul democrat Joseph Biden.

2 mai 2011 - Teroristul Osama bin Laden este ucis de către membrii forțelor speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.

2 mai 2015 – A decedat legendara balerină rusa Maya Plisetskaya.

2 mai 2019 - Kuweitul a inaugurat un spectaculos pod maritim. Este al doilea ca mărime din lume după cel construit între Hong Kong, Macao și China continentală.

img22003311

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!