ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fermierii trebuie să anunțe proprietarii de stupine despre utilizarea produselor fitosanitare

16:05 | 04.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a atenţionat fermierii și apicultorii asupra necesităţii comunicării reciproce, în scopul evitării cazurilor de intoxicații ale albinelor, provocate de produse fitosanitare, transmite MOLDPRES.

Instituţia a atenţionat producătorii agricoli, apicultorii și autorităţile locale despre necesitatea înregistrării stupinei (staționară sau în pastoral) la autoritatea publică locală, precum și să informeze fermierii care activează în regiunea respectivă despre prezența stupinei sale, ca ulterior să poată fi notificat în timp util despre lucrării agricole preconizate ce ar implica utilizarea produselor fitosanitare toxice albinelor.

„Atenționăm persoanele fizice și juridice care intenţionează să utilizeze produse fitosanitare că poartă responsabilitate şi, conform legislației, trebuie să prezinte administrațiilor publice locale graficul de tratare a terenurilor și să notifice cu cel puțin şapte zile până la demararea lucrărilor, indicând concret data și ora începerii și finalizării acestora, metoda tratării, denumirea preparatului și concentrația administrării acestuia,  gradul de nocivitate etc.”, indică ANSA.

La fel, administrațiile publice locale sunt obligate să afișeze în timp util în locurile publice notificările recepționate și să înștiințeze despre aceasta apicultorii înregistrați. „În cazul înregistrării cazurilor de moarte a albinelor, proprietarii de stupine urmează să anunțe imediat autoritățile publice locale, medicii veterinari sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor. Agenția este dispusă să asigure suportul necesar apicultorilor în caz de necesitate”, rezumă un comunicat al ANSA.

Foto: ANSA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!