ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

07:16 | 16.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Onorina Burlac-Tănase, directorul instituției, a menționat că, la debutul teatral din 1957, a fost prezentat spectacolul „Chirița în Iași sau Două fete și o neneacă” după Vasile Alecsandri, în regia primului regizor Boris Harcenco. De la acel prim pas, urcușul repertorial înregistrează cifra de 285 de premiere, nouă directori, 50 de regizori.

”Astăzi, Zilele Teatrului „Vasile Alecsandri” (teatru care primul în țară, în 1990, a fost onorat cu titlul de Național), demarează cu premiera „Avalanșa” de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Linas Zaicauskas. Este o piesă de anvergură internațională. Textul piesei prezintă povestea oamenilor dintr-un sat izolat de munte, aflat sub continua ameninţare a avalanşei. “Avalanşa” e mult mai mult decât o reprezentaţie teatrală, menită să întreţină şi să distreze publicul. Mesajul transmis este unul profund şi reprezentativ pentru ziua de astăzi – tăcerea, pasivitatea nu vor schimba nimic în bine. Pentru asta e nevoie de curaj, atitudine şi asumarea unor decizii ferme”, a specificat Onorina Burlac-Tănase. Potrivit sursei citate, „Avalanşa” invocă adevărul pe care omenirea întreagă o trăiește chiar acum.

Pentru ziua de 17 mai, ora 14.00  în holul încăperii va avea loc lansarea cărții „Teatrul Națonal „Vasile Alecsandri” la ceas aniversar: 65 de ani de la înființare”, alcătuitor Valentin Jitari. Această carte ilustrată color cuprinde 160 de pagini, în care este inserată istoria celor 65 de ani de activitate a instituției, chipurile și rolurile actorilor, publicistică și critică literară. Editarea cărții a fost posibilă grație proiectului realizat de secția Literatură a Naționalului de Bălți și prezentat Ministerului Culturii, Comisiei de selecție pentru editarea cărții naționale. Pe 18, 19 și 20 mai, pe pagina de facebook a teatrului vor putea fi revăzute filme curente documentare cu actorii Iulia Șumanschi, Ion Marcoci, Constantin Stavrat.

”Cu intensitatea unei avalanşe jubiliare, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” își așteaptă oaspeții și spectatorii la evenimentele dedicate sărbătorii”, a mai spus Onorina Burlac-Tănase.

img22003617

img22003617

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!