ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea „Spații Verzi” a fost suspendată în urma decesului unui copil în parcul Alunelul

11:46 | 16.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Conducerea întreprinderii municipale „Spații Verzi” a fost suspendată astăzi, pe perioada anchetei, în urma decesului fetiței de un an, lovită sâmbătă de o creangă din parcul Alunelul din capitală. Totodată, procuratura municipiului Chişinău a inițiat o urmărire penală pe acest caz, transmite MOLDPRES.

În cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor municipale, primarul capitalei Ion Ceban a subliniat că ancheta internă se va desfășura timp de trei zile, iar miercuri urmează să fie prezentat un raport. În context, edilul a cerut ca, în această perioadă, conducerea „Spații Verzi” să fie înlăturată de la procesul de gestiune, iar directorul instituției să fie suspendat din funcție. 

„Avem mii de copaci care necesită să fie defrișați urgent, în special în urma vânturilor puternice. Avem nevoie de asistența specialiștilor de la Agenția de Mediu pentru a face o analiză și pentru a interveni prompt. Echipele specializate vor analiza ogrăzile grădinițelor, școlilor și altor instituții sociale, zonele verzi, străzi și trotuare”, a spus Ceban.

Totodată, procuratura capitalei a inițiat o urmărire penală pe faptul „neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente faţă de ele, care a cauzat decesul unei persoane”.

Acum două zile, o fetiţă în vârstă de un an a fost lovită de o secțiune de arbore, rupt de pe trunchiul acestuia, în timp ce copilul se afla împreună cu rudele în parcul Alunelul din Chișinău. Minora a fost transportată în Secția reanimare a Spitalului Clinic Municipal Pentru Copii, însă în urma leziunilor primite aceasta a decedat.

Potrivit municipalității, pentru acest parc, întreprinderea „Spații Verzi” a solicitat de la Agenția de Mediu curățarea și defrișarea a 170 de arbori, instituția însă a dat acceptul doar pentru curățarea și defrișarea a 70 de copaci. Totodată, Agenția de Mediu a anunțat că arborele vizat în cazul decesului nu se regăsește în lista copacilor propuși spre efectuarea lucrărilor.

Conform primăriei capitalei, întreprinderea „Spații Verzi” a curățat pe parcursul anului trecut circa 10 mii de arbori, iar alți peste cinci mii au fost defrișați. De la începutul acestui an, peste trei mii de copaci au fost propuși pentru curățare, dintre care pentru 2800 de arbori au fost primite autorizații de efectuare a lucrărilor. Alți peste 600 de copaci au fost propuși spre defrișare, pentru aproape 250 dintre aceștia au fost primite autorizații de efectuare a lucrărilor. 

Foto: chisinau.md

img22003626

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!