ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spectacolul ”TOC” revine pe scena Teatrului ”Geneza Art”

15:38 | 16.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Un spectacol intitulat ”TOC” de dramaturgul, actorul și omul de televiziune francez Laurent Baffie, în regia Danielei Burlaca, va fi jucat marti și joi, 17 și 19 mai, la ora 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” din capitală, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, ”TOC” spune povestea a șase pacienți cu tulburări obsesiv compulsive (TOC) care se întâlnesc în sala de așteptare a unui faimos psihoterapeut. Cum acesta întârzie, cei șase pacienți vor începe o ședință ad-hoc de terapie în grup, în cursul căreia vor ajunge la cele mai trăsnite și totuși plauzibile concluzii. Comedia a ajuns un fenomen la nivel mondial, jucându-se de peste 12 ani în mai mult de 20 de țări cu casa închisă. De fapt, în lume, peste 100 milioane de persoane suferă de TOC – Tulburare Obsesiv Compulsivă – o tulburare de anxietate caracterizată de gânduri intruzive care produc frică, agitație, comportamente repetitive. Această tulburare este punctul comun pe care îl au cei șase protagoniști ai acestei comedii.

Joi, 19 mai, la ora 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” își așteaptă publicul la spectacolul ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Spectacolul aduce în actualitate faptul că, precum scria Matei Vișniec însuși, ”procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecției umane. Națiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înțelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, – să rămână încă în unele țări (chiar cu o aură de prestigiu) pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate. Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este „Stalin nu e mort!”. Pentru că, în orice moment, noii profeți, noii „mari” iluminați pot să reînceapă oriunde experimentul terifiant al celei „mai bune lumi posibile” pe spatele a milioane de oameni”, scria Matei Vișniec.

img22003638

img22003638

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!