ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 600 de mii de persoane suferă de hipertensiune arterială, a anunțat MS

10:20 | 17.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, peste 600 de mii de adulți suferă de hipertensiune arterială și bolile cerebrovasculare asociate cu hipertensiunea arterială. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în anul trecut, în țara noastră 29 853 de persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială și boli cardiovasculare concomitente (boala cardiacă ischemică, boli cerebrovasculare). Practic, fiecare a treia persoană din Moldova suferă de hipertensiune arterială.

Specialiștii susțin că tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este principala cauză a deceselor la nivel global, inclusiv în țara noastră. Ea însă poate fi prevenită, iar efectele ei pot fi diminuate și chiar oprite, dacă tensiunea arterială este măsurată frecvent începând cu vârsta de 40 de ani.

Simptomele hipertensiunii arteriale sunt durerile de cap, amețeală, vărsături, confuzie, insomnie, hemoragii nazale. Principalii factori de risc care determină apariția hipertensiunii arteriale sunt vârsta, stresul, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, fumatul.

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este marcată anual la 17 mai și are drept scop sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată.

Foto: MS

img22003654

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!