ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Filarmonica Națională ”S. Lunchevici” va prezenta două concerte

17:18 | 19.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Două concerte va prezenta mâine și poimâine, 20 și 21 mai, la Sala cu Orgă și, respectiv, la Palatul Republicii, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, informează MOLDPRES

Astfel, potrivit organizatorilor, mâine, la ora 18.00, la Sala cu Orgă publicul este așteptat la un concert care va comemora cei 95 de ani de la nașterea unei importante personalități a culturii muzicale naționale - Veronica Garștea, considerată legendă națională a artei dirijorale corale. Realizările acestei mari personalități își găsesc oglindirea în activitatea Capelei Corale Academice „Doina”, la pupitrul dirijoral al căreia a stat  timp de 55 de ani. Organizatorii îi vor onora amintirea prin una din cele mai mari creații ale geniului mozartian – ”Requiem”. Requiemul lui W. A. Mozart este o capodoperă vocal-simfonică, a cărei geneză învăluită în mister face lucrarea și mai fascinantă și emoționantă. Această muzică profundă, sublimă, tristă, emoționantă, dar și solemnă, continuă să sune chiar și după secole, fiind un adevărat imn al reflectării.    

Concertul va fi oferit de Capela Corală Academică „Doina”, director artistic și prim-dirijor Ilona Stepan și Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, sub bagheta dirijorală a lui Vyacheslav Redya (Ucraina). Soliști: Tatiana Costiuc (soprano), Lilia Istratii (mezzo-soprano), Ion Timofti (tenor), Alexei Botnarciuc (bas).

Sâmbătă, la 18.00, pianistul Iurie Mahovici, Artist al Poporului, invită toți admiratorii și iubitorii de muzică de calitate la concertul său aniversar, la 60 de ani de la naștere, care va avea loc la Palatul Republicii. Repertoriul format din creații variate promite o seară frumoasă, pătrunsă de emoții pozitive și dispoziție strălucitoare. Pe scenă vor evolua: duetul de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, Capela Corală Academică „Doina”, Lilia Istratii (mezzo-soprano), Vitali Gavrouc (pian), Petru Haruța (trompetă) și Marin Gheras (nai). Prezentator: Andrei Porubin.

img22003773

img22003773

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!