ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de benzi desenate a fost deschisă la o bibliotecă din capitală

16:23 | 30.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziția de benzi desenate cu genericul „Arta care dă viață imaginilor”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Rodica Baleanu, șefa secției Colecția de Arte și Hărți, a menționat că scopul expoziției este de a scoate în vizorul publicului larg benzi desenate de toate categoriile și cu diferit conținut din colecțiile BNRM, care reflectă evoluția artei desenului pe bandă, istoria apariției cărților integrale a benzilor desenate, tipurile de benzi desenate și domeniile în care se utilizează acestea. ”Fiind un gen de artă mai puțin cunoscut în Republica Moldova, benzile desenate sunt o parte însemnată a culturii atât asiatice (animee), cât și americane (comix). Spațiul informațional comun (internetul) contribuie ca acest gen să devină popular și în alte țări”, a precizat Rodica Baleanu.

Potrivit sursei citate, expoziția cuprinde circa 130 exemplare: documente (monografii, enciclopedii, dicționare, albume, reviste, postere) și este structurată în șase compartimente: Din istoria apariției benzilor desenate – documente ce reflectă aspectul teoretic și evoluția în timp a fenomenului, cum s-a dezvoltat acest tip de artă în diferite țări; Comix-ul american vs Manga/animee – documente ce reflectă elementele comune, dar și diferențele dintre aceste două tipuri de benzi desenate; Benzi desenate pentru toată lumea –documente ce reflectă benzi desenate pentru copii și maturi în diferite limbi; Romane grafice – documente care reflectă opera literară în benzi desenate; Benzi desenate cu scop informativ/cognitiv și de publicitate –documente cu benzi desenate ce conțin informații cognitive și de publicitate; Benzile desenate ca mesaj istoric – documente care atestă că desenul a fost folosit din antichitate ca o dovadă a istoriei atât sociale, cât și culturale.

Expoziția poate fi vizitată până la 25 august.

img22004050

img22004050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!